Преминаваме към обсъждания на ОУП на Варна
Преминаваме към обсъждания на ОУП на Варна / netinfo

Да се премине към обществени обсъждания на Общия устройствен план беше общото становище, изразено от всички експерти, участвали днес в работно заседание на Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика /НЕСУТРП/ и Общинския експертен съвет по устройство на територията /ОЕСУТ/, който се проведе в зала „Варна” на общината. Утре заседанието ще продължи в 10 ч. Очаква се съветът да даде мнение за преминаване към обществените обсъждания, като това ще бъде финалът на предварителната фаза по разработването на ОУП. Планът ще бъде подпечатан, като по един екземпляр ще остане в Министерството на регионалното развитие, в Община Варна и в ТПО – Варна.

„На 15 юни кметът Кирил Йорданов ще определи сроковете за обществените обсъждания”,  каза арх. Вили Жечев – зам.-кмет на Община Варна.
Министерството на околната среда и водите е дало положителна оценка на Оценката по съвместимостта с Натура 2000. Становището на министерството е, че няма пречка да се открие и общественото обсъждане по екологичната оценка, коментира инж. Людмил Икономов.

Днес съвместната работна група оцени коригирания предварителен проект на ОУП. Изслушани бяха становищата на екипа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на независимия експерт проф. Стефчо Димитров, на арх. Димитър Стефанов, на арх. Минчев, на инж. Александър Витанов, на Община Варна и на районните архитекти.

„Необходимо е варненци да разгледат внимателно плана и да дадат конкретни и обосновани предложения на обществените обсъждания, които трябва да започнат час по-скоро” призова Лидия Станкова – директор на дирекция „Устройство на територията и проекти” в МРРБ, която водеше работната среща.