Преглеждат безплатно за рак на устната кухина
Преглеждат безплатно за рак на устната кухина / Асоциация на студентите по дентална медицина
Преглеждат безплатно за рак на устната кухина
76532
Преглеждат безплатно за рак на устната кухина
  • Преглеждат безплатно за рак на устната кухина

За трета поредна година студенти от Факултета по дентална медицина в Медицинския университет във Варна организират кампания за борба с рака на устната кухина. Кампанията „Ако се съмняваш, провери“ стартира на 4 декември с безплатни профилактични прегледи.

Инициативата се провежда от Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна и Студентски съвет към Медицинския университет. Кампанията ще протече в рамките на една седмица – от 4 до 11 декември и цели превенцията, ранната диагностика и запознаването на варненци с болестта.

Още в първия ден ще се проведат безплатни прегледи в сградата на Факултета по дентална медицина и в Университетската болница „Св. Марина“. Прегледите ще се извършват от студенти горен курс, със съдействието на техните преподаватели. В „Св. Марина“ студентите ще преглеждат от 12 до 16 ч., а във Факултета по дентална медицина от 14 до 19 часа.

Шестокурсникът Павлин Стефанов коментира пред Дарик, че броят на желаещите да се включат в кампанията се увеличава с всяка изминала година. „През 2012 г. 60 човека са се възползвали от безплатните прегледи, миналата година бяха над 120, а тази очакваме да са повече от 200. Същото е положението и с броя на студентите, които се включват в инициативата. Първата година бяха трима човека, миналата над 10, а тази очакваме да се включат над 20. В това число са и колегите, които ще раздават рекламни материали и ще помагат за разпространението на инициативата“, обясни Стефанов.

Кампанията включва и лекционен модул, който ще се проведе на 11 декември във Факултета по дентална медицина. Неговата цел е да запознае обществото с медицинските факти около болестта и да даде професионални съвети за превенция и лечение.

Ракът на устната кухина се среща най-често при хора над 40 години, като в последно време се забелязва намаляване на възрастовата граница. Симптомите на болестта са афти и рани, които не зарастват повече от 2-3 седмици, както и появата на различни червени или бели петна. „Единствените, които могат да помогнат при появата на такива симптоми, са общопрактикуващите лекари по дентална медицина и лекарите специалисти. Хората не бива да се притесняват когато чуят кампания за борба с рака на устната кухина, тъй като това е лечимо заболяване, стига да му се обърне нужното внимание и да се вземат мерки“, коментират организаторите на „Ако се съмняваш, провери“.

Рисковите групи са пушачите и хората, които често употребяват алкохол и се излагат пряко на слънчева светлина. Организаторите приканват възможно най-голям брой хора да се включат, тъй като ранното диагностициране и познанията за болестта са определящи за успешното лечение.