Потвърдиха ареста на двама от бандата за източване на сметки
Потвърдиха ареста на двама от бандата за източване на сметки / Sofia photo agency

Двама от членовете на варненската банда, уличена в източване на банкови сметки, остават в ареста. Това реши Варненският апелативен съд, като така потвърди определението на Окръжния съд от миналата седмица, с което Кирил Ив. и Станимир Мал. бяха първоначално задържани под стража, съобщават от пресслужбата на съда.

Дознанието е от април миналата година. Акцията по задържането на уличените лица беше на 12 март тази година. Тогава след претърсването на 8 адреса във Варна и на два автомобил бяха иззети множество технически средства - 6 лаптопа, 3 компютъра, скимиращо устройство, заготовка за скимиране, 50 бели пластики, повече от 80 000 лева, 4 газови пистолета и дори наркотични вещества. Освен Кирил и Станимир, задържан бе и 21-годишният Денис Г. Прокуратурата поиска само двама от тях да останат в ареста, а Денис да е с мярка за неотклонение „домашен арест", припомнят от съдебната палата.

Според разследващите 25 годишният треньор по плуване Кирил Ив., награден миналата година дори от Община Варна за най-добър спортист на СК"Спартак", системно се е занимавал с извличане на банкова информация, която предоставял, за да бъде нанасяна върху белите пластики. С другите уличени лица той общувал по скайп. Там обменяли банковата информация и кодирали действията си. Треньорът бил задържан, когато отишъл да получи „възнаграждението" за положения труд. От дома му иззели 14 000 лева и малко количество марихуана. Въпреки чистото си съдебно минало и възраженията на защитата, че няма преки доказателства за съпричастността на Кирил към престъпните деяния, той ще остане в ареста. Съдът аргументира определението със събраните доказателства, с тежестта на престъпната дейност по събиране набанкова информация, продължила дълго време, както и с опасността тя да бъде продължена.

31-годишният Станимир, от когото полицаите иззеха белите пластики и скимиращото устройство, също ще остане в ареста. Апелативният съд потвърди изводите на първата съдебна инстанция, които се основават на събраните веществени доказателства. По категоричен начин те обосновават съпричастността на варненеца към източването на банковите сметки. От него органите на реда иззели повече от 60 000 лева и друга техника.

И според втората съдебна инстанция става дума за добре организирана и технически обезпечена престъпна група, чиято дейност е продължила дълго време. От тримата мъже, уличени в престъпната дейност само Станимир има криминално минало. Спрямо него има неприключило досъдебно производство за кражба на пари, чрез използване на фалшива кредитна карта, по което той има определена парична гаранция. Според съда Станимир има траен интерес към този род престъпни деяния. Предстоят и други процесуално следствени действия и затова съдът преценява, че ако бъде на свобода Станимир Мал. може да извърши друго престъпление или да се укрие от наказателно преследване.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

Други трима от членовете на бандата са били задържани при полицейска акция тази сутрин. Действията на варненската полиция се наблюдават пряко от Европол.