Последната битка на краля отново оживява в „Аспарухово”
Последната битка на краля отново оживява в „Аспарухово” / netinfo

Най-голямата средновековна бойна възстановка в България ще се проведе този следобед във варненския квартал "Аспарухово". 572 години след историческата битка между крал Владислав III и османците на султан Мурад II, тя ще бъде пресъздадена в умален мащаб, с автентично реконструирани средновековни оръжия и доспехи.

Битката при Варна оживява в мащабна средновековна възстановка (СНИМКИ)

Последната битка на краля ще бъде пресъздадена от варненското сдружение за исторически възстановки "Чигот" за девети път. В "боя" тази година ще се включат сърби, румънци и чехи.

Как възстановката представя реалните събития?

Според историческите сведения, в епичния военен сблъсък при Варна са участвали общо около 70 000 войни. Въпреки че Последната битка на краля за сега е най-голямата средновековна възстановка в България (с около 80-90 участници), не можем дори да се доближим до мащаба на оригиналното събитие. Затова екипът на "Чигот", като организатори, представя битката при Варна в един умален и стилизиран вид. Сценарият обаче не е измислен просто така - зад него се крие проучване на писмени извори и научни изследвания за военните действия (колкото и да са дискусионни някои от тях), изтъкват от варненското сдружение.

Във възстановката се показват основните елементи на оригиналното събитие - видовете войски и тяхното въоръжение, разпределението по крила, основните стълкновения и т.н. Самите действия са съпътствани от дикторски глас, който накратко обяснява какво се случва на бойното поле.

Последната битка на краля отново оживява в Аспарухово
netinfo

"Обичайните за България финансови ограничения все още не ни позволяват да включим в битката конница и да изградим истински вагенбург (крепост от бронирани каруци), но може би в бъдеще това ще се промени. Естествено, доста символично представяме жестокостите на средновековната война. Що се отнася до смъртта на крал Владислав, който е убит и после обезглавен, тя наистина е проблем за пресъздаване. Обърнете внимание на момента, когато кралят падне на земята и османците вдигнат на копие шлема му - това е смъртта на Владислав ІІІ, след която битката се обръща и кръстоносната армия полита към своя погром", споделят още организаторите.

Последната битка на краля ще се проведе от 15.30 ч. в парка на кв.Аспарухово, на поляната зад паметника на Аспаруховия войн. Желателно е да бъдете на място около 15.15 ч., съветват организаторите. Входът е свободен.

Събитието се реализира с подкрепата на Община Варна, Фонд "Култура" и с любезното съдействие на Областна администрация и Район "Аспарухово".