Показват ни тарпани от Родопите и холандски вятърни мелници в обща изложба
Показват ни тарпани от Родопите и холандски вятърни мелници в обща изложба / Тарпан © Новото тракийско злато

Две изложби в едно – българска и холандска, ще бъдат открити в рамките на Деня на Холандия във Варна. Жителите и гостите на града могат да ги видят в централното фоайе на общината до средата на ноември. На официалното откриване в 10:30 часа ще присъстват посланикът на Нидерландия в България Том ван Оорсхот, кметът на Варна Иван Портних и кметът на Дордрехт Арно Брок.

В рамките на съвместната изява посолството на Нидерландия у нас ще представи 15 впечатляващи фотографии, илюстриращи красотата на холандската природа, архитектурата, културата и начина на живот в страната на лалетата. Сред изображенията посетителите ще могат да видят вятърните мелници в Киндердайк, красотата на нощен Амстердам и неговите канали, както и едно от технологичните чудеса, предпазващи ниските земи от океанските бури – бариерата Месландкеринг.

Другата изложба – „ Дивият свят на Източните Родопи“, представя във Варна 13 снимки на спиращи дъха пейзажи, прекрасни бозайници, редки птици и влечуги, красиви цветя и загадъчни насекоми от този красив и малко познат български край. Акцент е снимка на дивите коне тарпани, живели някога в Европа и заселени отново в района на Източните Родопи през 2011 година от българско-холандския проект „Новото тракийско злато“, който работи вече пета година за устойчивото развитие на този български край.

Биоразнообразието на Източните Родопи е едно от най-богатите и запазените в Европа. То включва 1962 растителни и 4329 животински вида. Намерението на изложбата е да покаже красотата на тези диви чудеса пред най-широка публика, да приближи природата до хората.

Част от снимките „Дивият свят на Източните Родопи“ са включени в издадения през април пътеводител Кросбил за Източните Родопи (на английския език), предназначен за природолюбители, орнитолози и екотуристи.

“Дивият свят на Източните Родопи“ беше представена с голям успех в София, Бургас, Кърджали, Благоевград, в посетителския и информационен център на Националния парк „Рила“ и в дирекцията на Природен парк „Беласица“.

Освен във Варна от днес “Дивият свят на Източните Родопи“ може да бъде видян и в Сливен.