Подкрепата за Варна 2017  расте, след месец обявяват победителя
Подкрепата за Варна 2017 расте, след месец обявяват победителя / netinfo

Ако Варна стане Европейска младежка столица за 2017 година, това означава, че градът ще остане в историята на Европа като носител на тази титла.  Освен това Варна ще бъде призната като точка на стария континет, където младежката политика се случва така, както трябва. Това обясни в предаването на Дарик „Зала Пленарна“ Светлана Пасева - началник отдел „Младежки дейности“ и представител на екипа, работещ по варненската кандидатура. Титлата не носи преки финансови постъпления на града  победител, но той ще кандидатства по младежки проекти приоритетно и с предимство пред останалите, обясни Пасева.

„Ако станем младежка европейска столица през 2017 година, във Варна ще се провеждат всички значими събития. Това означава целогодишен поток от млади хора, стимулиране на туризма, популяризиране на града. Варна отдавна е призната с младежката си политика. Ние имаме пет университета, много училища, неправителствени организации, спортни клубове, неформални формации. Доказателство е например фестивалът FUNCITY, коментира Пасева.

Варна кандидатства за Европейска младежка столица за трети път. Всичко е започнало, когато в общината отишли представители на неправителствена организация и поискали Варна да се включи в надпреварата. Така местната администрация, в партньорство с младите хора, започнала подготовка на документацията, разказа Пасева.

„Опитът, който придобихме, е ценен. През тези три години сме се опитвали да докажем, че  градът е достоен да бъде младежка столица. Важното е не как се пише самата кандидатура, а как се лобира пред европейските институции. Ако лобирането в България все още е мръсна дума, в Европа вече е наука.”

Темата на кандидатурата за 2017 година е „Социални иновации и предприемачество“, на която Варна напълно отговаря. В нея е застъпена и стратегия за ромската интеграция. 

Освен основната тема, коз за Варна е и широката подкрепа, която градът получава в лицето на Националния младежки форум, всички наши евродепутати, служебното правителство, президента,  Националното сдружение на общините, различни европейски организации.

„Ние всяка година бяхме оптимисти, че ще спечелим. Но тази година сме много обиграни. Този път го извървяхме и придобихме опит и знания. Да кандидатстваш не означава само да напишеш един проект. Има деликатни контакти с неправителствения сектор - да не се чувства пренебрегнат. Сега имаме големи шансове да спечелим титлата, защото сме по-активни от минали години. Трябва да покажем индиректно на  журито, че заслужаваме да бъдем младежка столица“, каза още Светлана Пасева.
На 12 ноември общината ще представи кандидатурата си пред Европейския парламент, а на 16-ти същия месец наа официална церемония в европейската младежка столица за 2015 г. - град Клуж-Напока, Румъния ще бъде обявен победителят.

Съперници на морската столица в последния етап на конкурса са градовете Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия.

Ако Варна не спечели, градът ни повече няма да кандидатства за Европейска младежка столица.

„Ние вече сме победители с младежката политика, която е градена години назад във Варна. Тя у нас по принцип липсва. Местната власт не й обръща внимание. В Пловдив се опитват, но в по-малък обем“, добави Пасева и даде пример с група младежи, които преди години се събирали в импровизирани помещения по собствена инициатива и „пеели песни против властта“. Сега енергията им е „впрегната” и като партньори на общината започнали да организират фестивали. Един от най-значимите резултати на това партньорство е фестивалът FUNCITY.

Кандидатурата на Варна за Младежка столица на Европа можете да подкрепите във Фейсбук на страницата на инициативата Varna2017.