Пакистан ще създаде търговски инкубатор с представителство във Варна
Пакистан ще създаде търговски инкубатор с представителство във Варна / снимка: Областна администрация

„Пакистан желае да създаде търговски инкубатор с център София и седалище във Варна". Това заяви посланикът на Пакистан у нас Мухаммад Ифтихар, при срещата си с Областния управител Иван Великов. Губернаторът приветства намеренията и уточни, че градът и областта предлагат неограничени възможности за развитие.

От всичките държави-членки на Европейския съюз България е най-близка до Пакистан в чисто географски план. И ако в момента основните водни коридори водят до Хамбург и другите големи пристанища в Западна Европа, то целта за в бъдеще е Варна да посреща корабите от азиатската страна. „В Европейския съюз има 28 държави, но пристанището тук е от изключително значение за нас, тъй като се явява порта към Европа", уточни още Ифтихар. Основна цел на правителството в Пакистан е да стимулира малкия и средния бизнес да стигне до цяла Европа, а страната ни е важен фактор в тази посока.

Като една от основните предпоставки за изграждането на по-добри икономически връзки между двата народа, е и близкото историческо минало. По думи на посланика 2012 година екип от български учени посещава планината Памир, където установяват, че пакистанците и прабългарите водят началото си именно от този район. „За съжаление това не се знае масово от пакистанците", заяви дипломатът.

Варна обаче става все по-известна в азиатската страна. Всъщност морската столица вече е на страниците на пакистанските вестници, тъй като страната ще вземе участие в международната регата Tall Ships. Военната бригантина "Рахнават" се очаква да акостира на варненското пристанище най-късно утре.

Този следобед посланик Мухаммад Ифтихар ще бъде приет и от кмета на Варна Иван Портних.