Отстраниха Илия Раев като шеф на ФКЦ
Отстраниха Илия Раев като шеф на ФКЦ / снимка: Варна нюз

Директорът на Фестивалния комплекс във Варна Илия Раев е отстранен от длъжност. Той напуска шефското място по предложение на ръководството на Националния дворец на културата, който е принципал на една от емблемите във Варна.

Раев бе директор на Фестивалния комплекс от неговото създаване през 1986 година. По повод отстраняването му от поста той изпрати обръщение до медиите, в което прави мащабна ретроспекция на успехите на ФКЦ за последните 25 години. В него Раев припомня, че е създател на Международния филмов фестивал “Любовта е лудост”, който е запазена на марка на комлекса. Допълва, че след 22-годишно прекъсване е възстановил Световния фестивал на анимационния филм, който, по ирония на съдбата, се открива утре.

В писмото си досегашният директор пише още, че в търговските дейности е успял да наложи най-добрите високи пазарни цени и не е правил никакви компромиси, включително и за политически партии. “Всички са си плащали според установения официален ред. За 25 години няма нито един пример за компромис с това правило!”, изтъква Раев.

Той допълва, че ФК е опазен до последния квадратен метър от апетитите на институции и частни лица за приватизация. “През 2007 г. бе направен пореден опит да бъде отчужден паркингът на ФК, като беше актуван от Общинския съвет на Варна като “Лятно кино “Република”. През май 2011 г. отново бе направен опит земята под ФКЦ и прилежащият паркинг да бъдат отнети документално, като бяха пропуснати в новия акт за собственост на ФКЦ. Въпросът за земята е решен, но за собствеността на прилежащия към ФК паркинг все още виси “документално” в пространството”, казва още досегашният директор на културната институция.

Преди дни вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обяви във Варна, че предстоят промени в комплекса, така че той да се занимава главно с култура, а не със странични дейности. “Това, което досега се е развивало във Фестивалния комплекс – търговски дейности, една част от които не са плащали както трябва, ще бъдат извадени напълно и заместени от изложби и концерти”, изтъкна Дянков. Той настоява да има по-добра връзка между НДК и Фестивалния комплекс, тъй като през последното десетилетие тя почти липсвала. По думите на Дянков с три пъти са се вдигнали приходите на НДК в София, откакто там работи нов екип.