/ Дарик Добрич
С благодарствен молебен бе отрит рехабилитираният 14-километров участък от пътя Добрич-Кардам. Отсечката е последната част от големия ремонт на пътя Добрич-Варна.

Откриват официално последния участък от ремонтирания път Варна-Добрич

Дейностите се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и възлизат на почти 14 млн. лева.

Основно ремонтираната отсечката е между разклона за село Стефаново и кръговото кръстовище на Околовръстния път на Добрич и пътя за село Паскалево. Второкласният път е най-кратката връзка между Румъния с курортите по българското Черноморие и свързва Добрич и Варна.

Строително-монтажните работи на участъка Добрич-Кардам са изпълнени от „Инжстройинженеринг“ ЕООД. Строителният надзор е осъществен от „Трафик холдинг“ ЕООД. Авторският надзор е на „Трансконсулт-22“ ООД. 

„Изцяло рехабилитирана е източната дъга на Добрич и 6 големи мостови съоръжения. Инвестицията е на стойност почти 14 млн.лева. През изминалата година приключи още един лот, финансиран по ОП „Региони в растеж” на стойност 8,5 млн. лева.

Така имаме изцяло рехабилитирани 30 км хубав път на стойност 23 млн. лева. Посредством тези дейности значително ще се подобри както пътната артерия, така и комфорта при пътуване”, каза по време на официалното откриване на ремонтираната отсечка Николина Чапанова - директор на дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Откриха ремонтирания участък от пътя Добрич - Кардам
Дарик Добрич

Директорът на ОПУ – Добрич инж.Георги Стратиев припомни, че в последните години трафикът се е  вдигнал изключително много. „Със състоянието на пътя, което гарантираме след ремонта ще осигурим безаварийно и безопасно пътуване на водачите”, подчерта Стратиев. 

Той информира още, че до дни ще бъде завършен ремонтът на пътя Добрич-Албена, където остава  да бъде положен износващият пласт в отсечка по-малка от километър. „За предстоящите празници ще осигурим комфортно пътуване и на българите, и на туристите от Румъния”, категоричен бе Стратиев.  

ОПУ-Добрич има проектна готовност за ремонт на Северната част на Околовръстния път на Добрич, стана ясно още от думите на директора му. Очаква се в съвсем скоро време да се извърши преразпределение на финансовия ресурс  за превантивни ремонти в страната и в следващите месеци  в рамките на строителния сезон ремонтът ще бъде завършен. Отсечката е с дължина  7 км, а рехабилитацията й ще струва около 5 млн. лева. 

„При положение, че цялата дължина на Околовръстния път на Добрич е 24 км и всички дъги са в много добро състояние, този участък от нулевия  до 7-я километър не е в добро състояние и категорично трябва да бъде завършен. Той е един от приоритетите ни”, коментира Стратиев.  

При осигурен финансов ресурс се предвижда ремонт на  още един участък от пътя Добрич-Албена и на участък в посока към Ген.Тошево и границата с Румъния, информира директорът на ОПУ. Той подчерта, че усилията на ведомството ще бъдат концентрирани основно в ремонти на отсечки с голяма натовареност и движение на туристи.