/ DarikNews.bg, архив
Естакадата ще бъде на нивото на съществуващия път и чрез изграждането й ще бъде укрепено свлачището
Още тази година ще започне изграждане на естакада над свлачището „Трифон Зарезан”. По този начин ще бъде възстановен панорамният път между Варна и „Златни пясъци”, пропаднал преди около 20 години.   

Проектът за естакада е одобрен на Национален експертен съвет и Експертния технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура”, обяви във Варна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Търсят пари за мост над свлачището „Трифон Зарезан” (СНИМКИ)

Одобреният проект е на стойност 15 милиона лева, които ще бъдат осигурени от стоте милиона лева в бюджета на АПИ за аварийни мероприятия  по свлачища и срутища тази година. 

идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан
снимка: Общински съвет Варна

идеен проект за естакада над свлачището Трифон Зарезан
Общински съвет Варна

Естакадата ще бъде на нивото на съществуващия път и чрез изграждането й ще бъде укрепено свлачището. За реализация на проекта ще се прибегне и до отчуждаване на имоти.  

Експерт по свлачищата: „Трифон Зарезан” може да бъде овладяно с подводни рифове

Имало е идея за цялостно укрепване с анкериране на свлачището, което би струвало между 80 и 85 милиона лева. Според Нанков подобна идея е безумна, не само от гледна точка на финансовия ресурс. Вариантът с премостването е добър и на стойност в пъти по-ниска, добави зам.-министърът.

Престои изграждане на кръстовище с кръгово движение на Долна Трака по пътя Варна - „Златни пясъци”, като за целта ВиК-Варна вече са изместили водопровод. Новото кръгово трябва да бъде завършено до началото на активния туристически сезон. 

Зам.-министър Нанков заяви, че пред строителния бранш в региона има прекалено много работа. Заради градежа на бул.”Васил Левски” във Варна се е забавил ремонтът на пътя Добрич-Албена, тъй като голямо количество строителна техника е била струпана в морската столица. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК