Около 2700 места готви Икономически университет за зрелостниците
Около 2700 места готви Икономически университет за зрелостниците / Sofia Photo Agency

Около 2700 места за бакалаври и професионални бакалаври се предвижда да бъде плановият прием в Икономически университет-Варна. Това посочи проф. д-р Калю Донев, ректор на учебното заведение. Предложението е представено пред Министерстовото на образованието и се очаква решение от Министерски съвет. Според плана трябва да бъдат приети и около 150 студенти за магистърска степен. Миналата година за място в бакалавърската програма са се борили 9000 души, а в магистърската 600-700, посочи Донев. Той допълни, че това нарежда университета на трето място, като най-желан,след Софийския университет “Св. Климент Охридски” и УНСС, където броят на кандидатите е бил близо 11 000 души.

12 500 е броят на студентите, които се обучават в Икономически университет-Варна тази година. 100 са докторантите в учебното заведение, каза още Донев. В университета се обучават и чуждестранни студенти. За тази година е предвидено 34 възпитаници от 12 чужди университета да почерпят опит от висшето училище. 104 студенти пък ще обменят опит в чужбина по програма ЕРАЗЪМ, посочи ректорът. Икономическият университет има договор с над 40 учебни заведения в Западна Европа.

Кандидат-студентската кампания тази година ще започне през месец април. Тогава ще се проведат предварителните изпити. На 11 април зрелостниците ще могат да проверят наученото по география на България и български език и литература, на 18 април по история на България, икономика и математика. Редовните изпити стартират на 12 юли, когато кандидатите ще бъдат препитвани по география на България, история на България и икономика. На 14 юли са изпитите по английски, немски, френски и руски език, а на 16 юли по български език и литература и математика.

Тази година Икономически университет-Варна отбелязва 90-годишен юбилей. Предстоят тържествени чествания и мероприятия по повод годишнината. През месец май ще бъде връчено и почетното звание "доктор хонориус кауза". Професор Донев сподели, че има отправена покана към нобелов лауреат. Той поясни, че все пак званието може да получи и някои държавник.