Oдобриха “Кей Джи Меритайм Шипинг” за купувач на БМФ
Oдобриха “Кей Джи Меритайм Шипинг” за купувач на БМФ / netinfo
Правителството определи „Кей Джи Меритайм Шипинг” за участник, спечелил конкурса за продажба на 70 процента от капитала на Параходство „Български морски флот”. Близо 780 милиона лева ще бъдат инвестирани в модернизацията на компанията, а 15 процента ще бъде средногодишното увеличение на заплащането на плавателния състав.

Приватизационният договор е за продажбата на 7,631 млн. акции, като предложената покупна цена от “Кей Джи Меритайм Шипинг” е 441,1 млн. лева, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. „Инвестиции за срок от 10 години, считано от датата на придобиване на правото на собственост върху продаваните акции, сумата е в размер на 779,88 млн. лв. За първите пет години трябва да бъдат инвестирани 372,52 млн. лв. Оценката на правителството и на Министерството на транспорта е, че е постигната максимално добра цена и дори сме надминали средния вариант, който в този момент може да се постигне”, каза министърът.

Купувачът планира покупката на 25 нови кораба и замяна на остарелите с нови и по-големи. Българо-германският консорциум “Кей Джи Меритайм Шипинг” бе единственият участник в заключителния етап на приватизационната надпревара за „Български морски флот”.