Обвинените за убийство гардове от варненския мол налагали Нягол 15 минути
Обвинените за убийство гардове от варненския мол налагали Нягол 15 минути / снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура във Варна внесе в Окръжния съд обвинителния акт срещу тримата охранители във варненския Гранд мол, които на 14 март 2015 г. убиха болен мъж.

Обвинението срещу 25-годишния А.Н. от Кърджали, 23-годишния Кр. Д. от Ямбол и 20-годишния Цв. М. от Варна е за умишленото убийство на Н.П., осъществено в съучастие като съизвършители от длъжностни лица спрямо човек, който се е намирал в безпомощно състояние, по особено мъчителен начин за убития, с особена жестокост и по хулигански подбуди.

И тримата подсъдими са с мярка за неотклонение „задържане под стража" от момента на извършване на деянието и се намират във варненския затвор.

Обвинените за убийство гардове пребивали и други клиенти на варненския мол

На 14 март 2015 г. в 11.00 ч. подсъдимите А.Н. и Кр. Д. получили сигнал от човек от охранителната фирма „Джи Ем секюрити" за клошар, който проси пари от посетителите на мола. Двамата открили човека и го повели към ескалатора, за да го изведат от търговския център. Преди това Н.П. бил отведен до залата за видеонаблюдение, с цел да му бъде въздействано да не посещава занапред мола.

Когато тръгнали да го извеждат от търговския център, охранителите започнали да го бият, гаврили се с него и му отправяли сексуални предложения. Побоят над болния човек продължил 15 минути, като някои от гаврите подсъдимият А.Н. снимал с мобилния си телефон. При всеки от неколкократните опити на жертвата да се изтръгне от охранителите, побоят над него с ритници и юруци продължавал със значителна сила и агресия по цялото тяло.

Около 12.26 ч. по запис на охранителните камери пострадалият Н.П. все още се намирал в мола, като се олюлявал и бил видимо дезориентиран. В 12.50 ч. жена подала сигнал за мъж, който бил паднал по гръб пред магазин в търговския център. Пристигналият медицински екип само констатирал смъртта на Н.П.

Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на разследването на бруталното убийство, преброила най-малко 75 удара по тялото на убития. От заключенията й става ясно също, че Н.П. е страдал от психиатрично заболяване, но не бил агресивен. Предстои насрочване на делото за разглеждане във Варненския окръжен съд.