Обвинените за убийство гардове пребивали и други клиенти на варненския мол
Обвинените за убийство гардове пребивали и други клиенти на варненския мол / снимки: БГНЕС

Тримата охранители, които пребиха до смърт 52-годишния Нягол Петров в „Гранд мол Варна“ миналата събота, и друг път са нанасяли побои на клиенти на търговския център. Пострадалите са дали показания по време на разследването, заяви прокурорът Милен Ставрев по време на съдебното заседание за определяне на мерките им за неотклонение. Той обаче отказа да разкрие повече подробности за нападенията и техния брой.

Варненският окръжен съд остави в ареста гардовете Ангел Николов (24 г.), Красимир Димитров (22 г.) и Цветан Маринов (19 г.). Според магистратите, ако останат на свобода, има опасност младите мъже да се укрият или да извършат ново престъпление. Те са обвинени са извършване на убийство по хулигански подбуди и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. За нанесения побой на жертвата има свидетелства на очевидци и записи на камери.

Обвинените за убийство гардове пребивали и други клиенти на варненския мол
netinfo

Адвокатите на охранителите поискаха от съда по-леки мерки, изтъквайки отсъствието на криминални прояви и предишни присъди. В съдебната зала стана ясно, че Красимир е студент в 3. курс в Икономическия университет във Варна със специалност „Стопанска икономика“. Единствено той от колегите си взе думата и поиска да му наложена мярка "домашен арест“, тъй като има годеница. Освен това обеща на съдията на бъде на разположение за делото. Неговият адвокат Иван Томов изтъкна, че няма достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство на клиента му.

След края на заседанието Томов коментира, че обвинението не е прецизно и трябва да бъде за убийство по непредпазливост.

„Има данни, че са нанесени телесни повреди и следствие на тях са настъпили по-тежки резултати. Смъртта е настъпила заради тежка гръдна травма – перфорация на белия дроб. Според свидетелските показания на множество служители част от охранителните са нанасяли удари по лицето на пострадалия. На кадрите личи кой охранител в какво положение се намира по отношение на пострадалия. За Красимир няма кадри, че е нанасял ударите, а има само гласни доказателства. За прокуратурата е най-лесно в началния етап да повдигне най-тежкото обвинение и след това да прецизира правната квалификация“, заяви Томов. По думите му на кадрите личи, че присъстват още лица, сред които и началникът на смяната на охраната. Побоят е извършен в помещение на партерния етаж.

Красимир и годеницата му, която е негова връстница и работи като продавачка в „Гранд мол Варна“, имали намерение да се женят. Двамата обаче не били насрочили дата за сватба.

При влизането си в съдебната зала тримата обвиняеми бяха с качулки и старателно криеха лицата си. След края на заседанието Ангел и Цветан направиха също, но Красимир беше изведен от охраната с вдигната глава и лека усмивка.

„Мога да обещая, че делото ще приключи в разумни срокове. Ние сме родители и трябва да да се поставим от едната и от другата страна“, коментира прокурорът Милен Ставрев.