Обучават свещеници за работа с наркозависими
Обучават свещеници за работа с наркозависими / sxc.hu

Тренинг-кампания за превенция на зависимости от наркотици и алкохол сред младежите  стартира във Варна. Тя е под надслов: „(Не)зависимост от наркотици – поглед на науката и поглед на православието“. Проектът се осъществява с подкрепата на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и е финансиран от дирекция „Превенции” на Община Варна.

Целта на кампанията е да подготви свещеници за консултанти в своите енории на тема “Православните семейни ценности срещу наркотиците”. Свещеници и активни членове на 7 варненски енории ще бъдат подпомогнати в усвояването на знания и умения, свързани със зависимостта от дрога и алкохол. Това е първата стъпка за придобиването на ценен опит и познания за преодоляване на кризи в семейството, свързани с употребата им.

За първи път в Църквата се осъществява кампания от такъв мащаб за превенция на зависимости. Изпълнител на проекта e Сдружение „Отвори очи”.

„Отвори очи” е сдружение в обществена полза. Неговата основна цел е управлението и развитието на Православния център за духовно обгрижване на наркозависими в кв. „Аспарухово”, който осъществява Програма за психосоциална рехабилитация и ресоциализация на зависими от психо-активни вещества.

Мисията на сдружението е да предоставя рехабилитация за лица, зависими от наркотици и алкохол и за техните семейства, основана на православното християнство и на съвременните психо-социални методи – в отговор на тяхната осъзната жизнено-важна необходимост за реинтеграция в обществото.

Терапевтичната програмата на Центъра е насочена към трайна промяна на личността и нейното непрестанно усъвършенстване посредством духовно обгрижване на зависимите – уникален за България метод, разработен върху основата на православното християнство и опита на неговите свети отци. Тя се изразява в работа с човешката личност в нейната цялостност – дух, душа и тяло, и развива мисловни и поведенчески модели у зависимите, които съответстват на християнските, противопоставят се на себеразрушителното в човешкия опит,  основават се на себепознанието и преосмислянето на живота и неговия смисъл и стойност.