Общинската полиция заработва през юли
Общинската полиция заработва през юли / DarikNews.bg, архив

Общинската полиция ще започне работа от първи юли. За опазването на обществения ред ще се грижат 36 души, които в момента участват в 6-месечен курс на обучение, провеждащ се във Варна. Те са избрани след конкурс между 200 човека, заяви пред журналисти временно изпълняващият кмет на Варна Христо Бозов. 

Организационно общинските полицаи ще са към МВР и ще носят униформи, както всички свои колеги, но ще получават задачите си от кмета на Община Варна. Ще разполагат с четири автомобила и два мотоциклета.

Девет места за общински полицаи остават свободни към момента. Те ще бъдат заети постепенно, каза още Бозов.

Варненци ще могат да сигнализират за неправомерно паркиране върху тротоарите в града чрез интернет сайт, обяви още Христо Бозов. Оплаквания могат да се пишат на signali@varna.bg. След получаването на сигнал на място ще се отзовава униформен екип, който ще пише глоби.  

За опазването на реда през туристическия сезон се предвижда да се запази практиката от миналата година. Тя включва работата на 16 комнадировани полицаи на месец на Златните и четири в „Св. Св. Константин и Елена“. Техният престой ще бъде за сметка на съдържателите на курортните комплекси. Ще бъдат командировани и двама полицаи от Румъния.

По отношение на пожарната команда, която е задължение на държавата, тази година общината ще поеме 12 пожарникари на месец, които ще се базират в V Районно управление на „Златни пясъци“.