Общини отказват да извозват боклука си към Шумен въпреки евроангажимент
Общини отказват да извозват боклука си към Шумен въпреки евроангажимент / netinfo

Боклукът от Провадия няма да бъде извозван към Шумен след 16 юли, освен ако от Министерството на околната среда и водите не ни притиснат. Това заяви пред Дарик Георги Янев, кмет на Провадия. Според поет от страната ни ангажимент към ЕС 8 варненски общини трябва да започнат да извозват боклука си към шуменския квартал Дивдядово след 16 юли. Още преди месец обаче заместник-кметът по строителството и екологията на Шумен инж. Иван Йонков предупреди, че депото им има капацитет до края на годината.

Според градоначалника на Аврен Красимир Тодоров заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев е обяснил, че се дава отсрочка за изпълнение на ангажимента до декември месец тази година. Независимо какъв е срокът обаче държавата не е предвидила допълнителни средства за извозването на отпадъците към Дивдядово, а това ще ни струва три пъти по-скъпо от сега, твърди Тодоров. Той е категоричен, че след като местната власт в Шумен не е съгласна с решението на еко ведомството, Аврен ще продължи да вози боклука си в Провадия.

Официално съобщение, с което министерството предупреждава за въпросния ангажимент към ЕС няма, отново подчерта кметът на Провадия Георги Янев. Подобна информация е поместена единствено в сайта на еко ведомството. Преди два дни Янев е посетил министерството на Джевдет Чакъров, но не е успял да се срещне нито с него, нито с някой от заместниците му.

Не съм изчислявал колко ще струва на кметството в Провадия евроангажиментът, но има по-разумен и евтин вариант, допълни Янев. Какво е въпросното предложение, градоначалникът щял да обясни, само ако от еко министерството проявят интерес.