Общината търси да обучи и наеме незаети младежи, липсват желаещи
Общината търси да обучи и наеме незаети младежи, липсват желаещи / личен архив
Общината търси да обучи и наеме незаети младежи, липсват желаещи
90949
Общината търси да обучи и наеме незаети младежи, липсват желаещи
  • Общината търси да обучи и наеме незаети младежи, липсват желаещи

Община Варна не може да намери достатъчно желаещи хора, които да се включат в спечелен от нея европейски проект. Той е насочен към безработни младежи до 29 години, които ще получават стипендия от 10 лева на ден, докато се обучават в продължение на 1-2 месеца, а през следващата половин година ще им бъде осигурена работа срещу минималната работна заплата.

Позициите са за компютърни оператори, еколози, озеленители и спасители при бедствия и аварии. Свободните места са 80, но заявления досега са подали само 30 младежи. Изискванията към кандидатите са да не са работили през последните 4 месеца, да не са регистрирани в Бюрото по труда и да не учат.

„Подобен проблем има и в други общини, тъй като малко хора искат да започнат работа с минимална заплата. Младите хора имат големи очаквания към заплащането”, коментира в предаването „Зала Пленарна по Дарик Ани Николова, шеф на дирекцията за европейски и национални оперативни програми към Община Варна.

Проектът е на стойност е 375 000 лева, като средствата идват изцяло по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Крайният срок за кандидатстване е 31 януари 2017 г., а документи се подават на ул. „Парижка комуна” 2, ет. 2.

Община Варна ще получи 85 млн. лв. по програмата „Региони в растеж” за редица проекти, чието изпълнение се очаква да стартира следващия месец. С 25 млн. лв. ще бъдат реконструирани междублокови пространства, Морската градина, райони в центъра на града, булевардите „Мара Тасева” и „Народни будители”, както и Четвърти микрорайон във „Владиславово”. Със средства от програмата ще бъдат закупени поне 15 нови автобус, а 1,6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в саниране на панелки.

Общинската администрация подготвя проекти за изграждане на туристически атракции, нови басейни, строителство на ЕКСПО център към Двореца на културата и спорта, както и изграждането на зарядни станции за електромобили. В следващите седмици се очаква да бъдат доставени три екологични возила, които ще се използват за контролна дейност в Морската градина.

Прогнозният бюджет за домакинството на Европейска младежка столица е 10 млн. лв. 40 % от сумата ще дойде от общинския бюджет, а останалите пари ще се търсят чрез проекти програми, каза още Ани Николова.

Целият разговор е в прикаченото аудио.