Електромобили ще контролират за реда в Морската градина
Електромобили ще контролират за реда в Морската градина / личен архив

Община Варна ще купи три електромобила, с които ще се извършва контролна дейност в Морската градина. Предстои да започнат и дейности по изграждане на зарядни станции на две места във Варна и паркоместа към тях, съобщи във варненския ефир на Дарик шефът на дирекция "Европейски и национални оперативни програми" Ани Николова. Тя добави, че администрацията търси варианти и за отдаване под наем на електромобили.

В момента общината работи активно по 14 проекта. Двата най-големи са за интегриран градски транспорт и за пречиствателна станция „Варна“.

Първият етап по проекта за пречиствателна станция на „Златни пясъци“, включващ проектиране и дълбоководно заустване, вече е приключил. Предстои да се реконструира и модернизира станцията, като в момента тече избор на изпълнител. Очаква се до есента да започне изпълнение на дейностите, увери Николова.

Билетната система по проекта за интегриран градски транспорт вече е изградена. Монтирани са машини за продажба, както и устройства за валидиране на билети във всички автобуси. Системата е тествана, но изисква технологично време, за да се задействат всички 539 устройства. Очакванията са това да стане в средата на юни, посочи тя. По думите на Николова предимството за пътниците е, че с един билет ще могат да ползват няколко линии на цената на един.

По програмата „Развитие на човешките ресурси“ се работи по 7 проекта, сред които осигуряване на социални асистенти на 1200 души в неравностойно положение в петте районни кметства, „Приеми ме“ – за осигуряване на приемна грижа на деца, както и най-новият проект „Активни“. Той ще осигури обучение на 80 младежи до 29 години и ще им даде възможност да започнат работа в администрацията. Условието е те да не са регистрирани в Бюрото по труда и да не учат.

Общината очаква 84 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“. Заложени са малки и големи проекти, свързани с надграждане на проекта за интегриран градски транспорт, подобрения на градската среда, енергийната ефективност, както и образователната, социалната и културната инфраструктура, обясни Ани Николова.