/ iStock/Getty Images
"Община Варна осигурява малко над 1,6 милиона лева за борба със снега през зимата", съобщи Петър Гарбузов, началник на дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустройство“ пред участниците в заседание, посветено на зимната подготовка.

Той уточни, че вече са сключени договори с фирмите, които ще се грижат за почистването на районите. Осигурени са и запаси от пясък, луга и антилед, който се ползва само за Аспаруховия мост.

Обявиха свободните места в детските ясли във Варна за приема през ноември

По думите му до 2 седмици общината ще приключи с текущите улични ремонти, които са на обща стойност близо 1,5 милиона лева. Участниците в заседанието отчетоха, че вече са приключили профилактиките на мрежите и съоръженията на ВиК и енергоснабдяващата фирма.

Екипите са оборудвани, техниката е минала прегледи. Общинските училища, детските градини и яслите във Варна също са подготвени, като по-голямата част от тях имат и алтернативни варианти за отопление. Готовност да посрещнат зимата спокойно отчетоха още болниците и социалните заведения в общината.

Представителят на Военноморските сили Пламен Павлов, началник сектор „Взаимодействие и координация“, посочи, че флотът може да оказва помощ със 7 тежки машини. Освен това при нужда може да се включи и вертолет.

Очакванията са за топла и почти суха зима, каза Венета Тодорова, ръководител сектор „Прогнози“ във варненския филиал на НИМХ при БАН. Според нея до 25 ноември ще има превалявания от дъжд в региона, след което ще настъпи отново засушаване.

Тодорова допълни, че през зимните месеци се очакват и по-ниски температури, но вероятността за валежи от сняг е малка и то само в северозападните части на областта.
БТА