Новият министър на културата дебютира с „Варненско лято“
Новият министър на културата дебютира с „Варненско лято“ / netinfo
Новият министър на културата дебютира с „Варненско лято“
64408
Новият министър на културата дебютира с „Варненско лято“
  • Новият министър на културата дебютира с „Варненско лято“

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ ще бъде открит от новия министър на културата. Това ще e първата изява на Петър Стоянович в качеството му на министър, съобщи артистичният директор на фестивала Цветана Манева.

„От хубаво място дебютира.  Дано да му върви“, коментира актрисата, като припомни, че през последните години не е имало министерско присъствие на фестивала.

Най-мащабното международно театрално събитие у нас по традиция ще стартира на 1-ви юни. В продължение на 12 дни зрителите ще могат да видят 30 заглавия в 4 модула – шоукейс, основна, международна и паралелна програма, разкри изпълнителният директор на фестивала Николай Йорданов.

Мотото на 21-вото издание е „Епоха си търси герой“, което е избрано в контекста на ситуацията в страната. „Любопитното за мен беше да видим дали театърът е усетил нещо от задаващите се промени, как реагира на тях, как успява да включи в себе си актуални теми и да ги преосмисли и преведе към своята публика“, каза театроведът Явор Койнаков, съставил българската селекция на основната фестивална програма.

Независимо от конфликтните ситуации фестивалът успя да премине през годините и да съществува въпреки всички и всичко. „Това е един фестивал с перспективи и приемственост. Има тенденции в театралното изкуство, които ме карат да вярвам, че всичко друго може да е разкъсана облачност, но в българския театър винаги ще има много светли, много хубави и обнадеждаващи дни. Смятам, че всеки ще може да намери своето представление“, добави на свой ред Манева.

В рамките на 12 дни публиката ще може да види 7 български и 6 чуждестранни спектакъла.

„Водещото в международната селекция винаги е било и продължава да бъде желанието да представим спектакли, които да обогатят и да доразвият театралния език. Да покажем неща, които не са били показвани преди това, както и да представим имена и компании, които в момента са част от водещите европейски театрални фестивали и световни сцени“, изтъкна театроведът Асен Терзиев, автор международната селекция.

Част от изказванията на Цветана Манева, Николай Йорданов, Явор Койнаков и Асен Терзиев можете да чуете в прикачения звуков файл.