„Огнен” музикален лабиринт и летящ танц под небето откриват „Варненско лято”
„Огнен” музикален лабиринт и летящ танц под небето откриват „Варненско лято” / netinfo

Международният театрален фестивал „Варненско лято” обещава запомнящо се откриване на своето 21-о издание. На 1 юни сцената на Драматичен театър – Варна ще бъде завладяна от музикален лабиринт на „кавалджията на света” Теодосий Спасов, заедно с диригента Ганчо Ганчев и Варненския камерен оркестър. Те ще изпълнят създаден специално за събитието концерт «Огнен лабиринт», в който ще предложат съчетание на неземното усещане за звук на Теодосий Спасов с класически инструменти в свободно преминаване на музикални стилове и жанрове. След него наелекризираната публика и целият град ще могат да се насладят на танцовото шоу на открито „Бяло действие” на италианската компания за вертикален танц „Ил Посто”.

Точно в 21.45 ч. за първи път във Варна земното притегляне ще бъде преодоляно със спектакъла на хореографа Ванда Морети, който ще превърне емблематичната необарокова сграда на варненския театър в танцов подиум. Музиката на живо на талантливия саксофонист Марко Кастели ще обедини зрителите и мястото в единно празнично пространство, създавайки  съвсем ново проживяване на централния площад и неговата архитектура. „Ил Посто” се представя в България с подкрепата на Италианския културен център.

Така започва 12-дневният маратон на най-мащабния театрален форум в страната. Освен традиционната основна програма от селекционирани български и международни  спектакли, за седма поредна година фестивалът е подготвил и специална театрална витрина „Шоукейс”. В нея са подбрани новаторски и мобилни продукции в съвременния театър и танц у нас, които ще бъдат представени на широката публика и на специално поканени програматори на чужди фестивали. Сред тях са дългоочакваните премиерни постановки „Хората от Оз” от Яна Борисова с режисьор Галин Стоев, Театър 199, и „Почти представление” – пиеса на скандалния американски сценарист и драматург Итън Коен, поставена от Явор Гърдев в Младежки театър „Николай Бинев”, копродукция с продуцентска къща „Брайт Лайт Ентъртейнмънт”.

„Хората от Оз” е най-новата пиеса на талантливата Яна Борисова („Малка пиеса за детска стая”, „Тихи невидими хора”, „Приятнострашно”), която заедно с Галин Стоев се утвърдиха като най-успешния и вдъхновен творчески тандем на автор и режисьор у нас. Още след премиерата си през април постановката пожъна голям успех и признание с наградата „Аскеер” на Атанас Атанасов за поддържаща мъжка роля. В пиесата известна писателка, която не е издавала книга от 10 години, като че ли е започнала да пише отново. Около вълненията кого ли описва в новата си книга и кой ще я издаде се разиграват няколко стари и нови любовни истории. Галин Стоев, който през последните години се е установил в Париж и поставя за „Комеди Франсез” и други европейски сцени, отново кани отбран актьорски състав. В него ще видим още Цветана Манева, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев и Вежен Велчовски.

В най-новата си постановка „Почти представление”, чиято премиера се състоя наскоро, хитовият режисьор Явор Гърдев се спира на пиеса, написана от едната половина от звездното дуо братя Коен - Итън Коен, носител на четири Оскара и девет номинации за статуетката. Представлението обединява три едноактни сатирични пиеси и три поеми, които с характерния за автора черен хумор безпощадно разискват важните екзистенциални въпроси. В ролите в нова светлина ще се проявят известните актьори Георги Стайков, Михаил Билалов, Анастасия Лютова, Иван Несторов, Станка Калчева, Искра Донова и младите Николай Йовин, Юлиян Петров, Елена Телбис, Виктория Лакова и Мартин Лаков.

Специално внимание в програма «Шоукейс» се отделя от години и на съвременния български танц. Този път той е представен от представлението „medea” на хореографа Мирослав Йорданов, Kinesthetic Project, и най-новата продукция на компания Derida Dаncе – „Monocrossing”, с хореограф Живко Желязков, копродукция с Central Europe Dance Theater – Унгария.

Акцент е и преживяващият своеобразен ренесанс мултижанров куклен театър за възрастни. „Свят/о” с автор, хореограф и режисьор Дуда Пайва от Холандия съчетава обектен театър, танц и видео в реалити естетика, за да разкаже по нестандартен начин вълнуващата история за един семеен празник, повлечен от хаоса на съвременните отношения и усещането за самота. Представлението е създадено в рамките на международен проект на Столичния куклен театър, който дава възможност за творчески сътрудничество на български артисти с гост-творци.
Новите лица на кукления театър у нас – режисьорът Весела Кунчева и сценографът Мариета Голомехова се представят с „Вграждане” – спектакъл по мотиви от фолклорни легенди, в който темите за творчеството, любовта и допустимите за тях жертви са преплетени в интересен разказ, представен в съчетание между ритъм, музика, танц и театър. Продукция на Куклен театър – Пловдив, постановката е отличена с наградата «Икар» 2013 за куклен спектакъл и музика.

Една от най-актуалните форми в съвременните сценични изкуства – документалният театър, има и своите български представители в лицето на независимото Студио за документален театър „Вокс Попули“, които са поканени с представлението „Яце форкаш”. „Вокс попупли” е основано през 2012 г. и бързо се наложи като оригинална формация в жанра на т.нар. вербатим театър. „Яце форкаш” (на родопски диалект - „много бързаш“) е построено върху интервюта, разкази и песни, събрани от екипа по време на експедиция в Родопите, като изгражда интригуващ сценичен разказ и едновременно с това дискусия за изчезващите неща в съвременния свят – автентичния фолклор, родовата памет, селския живот и връзката на модерния човек с неговите корени.

В програмата „Театрален шоукейс” е включено и представлението „Медея, майка ми” на режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев, Театрална работилница „Сфумато”, което е и част от основната българската селекция.

В многобройните си издания Международният театрален фестивал „Варненско лято” винаги се е стремял да показва и интересни филми, надникващи в творческите вселени на бележити личности в изпълнителските изкуства. Тази година в паралелната програма на  форума ще се състои премиерата на „За хората и магьосниците”. Филмът, продукция на ShortCut  productions, е от поредицата авторски телевизионни предавания "НепознатиТЕ" на журналиста Георги Тошев и надниква в процеса на създаване на постановката „Хората от Оз”, достигайки до съкровени истории на нейния екип.

За втора поредна година МТФ „Варненско лято” си сътрудничи с фестивала за американско независимо кино So Independent, за да покаже филм за впечатляващата  история на създаването на един от най-значимите проекти в историята на знаменитата Метрополитън Опера в Ню Йорк - постановката на монументалната творба на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”. „Мечтата на Вагнер” проследява 6-годишния работен процес на един от най-добрите световни режисьори Робер Льопаж, в който участват оперни звезди като Дебора Войт, Йонас Кауфман, Брин Терфел и др. Филм, който ще предизвика интерес сред почитателите на операта, театъра и киното. С неговата прожекцията МТФ „Варненско лято”се присъединява към световното честване на 200-годишнина на великия композитор.

Богатата фестивална програма между 1-12 юни включва още театрални събития и концерти, изложби, международни конференции и семинари.

Международен театрален фестивал „Варненско лято” се организира от Фондация „Международен театрален фестивал „Варненско лято” със съорганизатори Министерство на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър. Международната програма е реализирана в партньорство  с Британски съвет, Италиански културен институт, Институт Сервантес, Чешки център, Американско посолство в България.

Програмата на фестивала по дни и часове можете да видите тук