Броени дни до старта на МТФ Варненско лято
Броени дни до старта на МТФ Варненско лято / netinfo

7 наши и 6 чуждестранни спектакъла ще има възможността да види публиката на 21-вото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято”, съобщи пред Дарик координаторът на фестивала Асен Терзиев. Тази година мотото, избрано от селекционера на българската програма Явор Койнаков, е „Епоха си търси герой”. Фестивалът ще бъде открит на 1 юни и ще продължи до 12-ти.

От българска страна ще се представят спектаклите „Нощна пеперуда” на Явор Гърдев,
„Тирамису” на Театър „София”, „Ковачи” на университетския театър на НБУ, нов прочит на носителя на Икар „Медея – майка ми”, „Декамерон” на театър „Българска армия” и „Вуйчо Ваньо” на Драматичния театър „Стоян Бъчваров”.

Едно от най-интересните представления от чужда страна ще бъде италиански спектакъл, който ще се играе върху сградата на варненския театър. Публиката може да види още документалния театър на Чехия „Облаци”, както и компилацията между комикс, театър и радио „Празна история” на Великобритания.

Най-голямото представление ще бъде „Буря” от Словения - спектакъл с 9 награди в  най-важните категории в своята страна. Пиесата на Островски ще бъде представена в съвременен прочит.

„Завръщане от Испания” е дело на хореограф, който работи със себе си и с една от актрисите на съвременното испанско кино.

Тази година обемът на представленията е по-малък заради несигурната ситуация в страната, обясни Асен Терзиев.