Нощ на музеите във Военноморския музей
Нощ на музеите във Военноморския музей / Дарик Варна, архив

За втора поредна година Военноморският музей, филиал на Националния военноисторически  музей, ще се включи Нощта на музеите, като отвори врати за безплатни посещения от 18 до 24 часа тази вечер. Програмата стартира в 18.30 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.

От 19.30 ч. до 20.00 ч. ще бъдат представени резултатите от конкурса за изработка на корабни модели „За да има море и утре”, организиран от Военноморския музей съвместно с Поддържане чистотата на морските води АД. Отборите финалисти ще бъдат наградени, а всички модели ще бъдат изложени в парковата експозиция на музея.

В „Училището за моряци” между 20.00  и 21.00 ч. членовете на „Клуб-миноносец Дръзки” ще учат малки и големи  да  връзват  морски възли, да мятат хвъргало и да подават светлинна и флажна сигнализация. В залата за временни изложби от 22.00 ще бъде прожектиран документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитанът и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея.

Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей. Това е първото публично представяне на филма след премиерата му през миналата година. До полунощ посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция на музея, както и временната изложба „Българската морска идея и Български народен морски сговор”, открита само преди няколко дни.

Тази година „Нощта на музеите” във Военноморския музей се организира със съдействието на Сдружение „Национален морски музей”, „ Клуб миноносец Дръзки”,  Поддържане чистотата на морските води АД, Kомандването на ВМС, English academy.
С интересна и разнообразна програма в Нощта на музеите се включва цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.