Не вярвайте на хороскопи, призова учен
Не вярвайте на хороскопи, призова учен / netinfo
Астрологията е създадена, за да се печелят пари. Тя се е появила във време, в което знанието не е било на особено високо ниво, затова да се вярва на хороскопи е в известна степен шизоидно. Това заяви във варненското студио на Дарик Иван Иванов – директор на Варненската обсерватория.

Предсказанията в хороскопите стъпват на събития, които засягат ежедневието на всеки човек. Така те разчитат на случайни съвпадения, заради които хората им вярват. Животът е взаимодействие между различни фактори, избори и условия, които го определят. Затова такова нещо като съдба няма, коментира Иван Иванов. Според него небесните обекти не влияят и на катаклизмите на земята.

Като несериозно той определи и станалото модерно напоследък подаряване на звезди на някого в знак на чувства или уважение към него. Този, който дарява нещо, трябва да го притежава, а никой не е собственик на небесните тела, обясни директорът на Варненската обсерватория. Съществува правило, според което те не бива да бъдат кръщавани на хора, каза още той. Това право има само Международният астрономически съюз и то само на личности с особени заслуги в науката.

Последният български политик, който се сдоби със собствена звезда, стана икономическият министър Петър Димитров. Девненският кмет Атанас Кузев се бръкна с 1300 лева, за да му подари звезда от 6-та величина. Миналата година пък младежите от ДПС подариха на Емел Етем небесно тяло.

Иван Иванов опроверга пророчествата за края на света през 2012 година, които почиват на древни писания на маите с аргумента, че техният език е изчезнал твърде отдавна, за да бъде разгадан.

Международната година на астрономията – 2009-а ще бъде отбелязана във Варна с поредица от срещи, три експедиции в чужбина и различни семинари, допълни той.