/ Thinkstock/Getty Images
След одобрено от съда споразумение с Окръжната прокуратура във Варна наркоразпространител бе осъден на 8 месеца лишаване от свобода и 10 000 лева глоба. 

35-годишният Асен Асенов е бил привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на метамфетамин и хероин на стойност 344 лева, за държане на сума от близо 2000 лева, придобита от разпространение на наркотици, както и за съучастие като помагач в набавянето на средства за съставяне на неистинско свидетелство за управление на МПС, издадено от Португалия на негово име. Престъпленията са извършени в периода януари – 18 февруари 2016 г., припомнят от пресслужбата на Апелативната прокуратура в морската столица. 

Апелативният съд във Варна пък отмени определение на Окръжния съд от миналата седмица и потвърди ареста на Милен Петков, привлечен като обвиняем за разпространението на наркотични вещества от дома си. Преди 10 дни първата съдебна инстанция беше определила „домашен арест“ за 27-годишния варненец, който е от два месеца зад решетките. 

Пресслужбата на съда припомня, че Милен беше задържан на 5 юни, непосредствено след като продал наркотици на две лица, единият от които непълнолетен. При задържането оказал съпротива. При последвалите обиск и претърсване на жилището, в което живеел, органите на реда намерили и иззели 74 г марихуана, 3,12 г амфетамини, както и две електронни везни. 

Варненският апелативен съд потвърди и мерките за неотклонение „задържане под стража“ на Мирослав Бранимиров, Стоян Генчев и британския гражданин Боттумлей Джон Том. Те са привлечени като обвиняеми, че в съучастие са отглеждат марихуана в къща в село Ягнило. 

При обиски от домовете на  тримата бяха иззети общо 6,807 кг суха маса марихуана, 3,428 кг полусуха марихуана, 4,755 кг сурова маса от същата дрога, 135,62 грама амфетамини, 20,05 грама хашиш и 6,67 грама кокаин.