Наказаха с пробация младеж, опитал да открадне плазмен телевизор
Наказаха с пробация младеж, опитал да открадне плазмен телевизор / Дарик Варна, архив

Районният съд наложи „пробация“ на 22-годишен младеж за опит за кражба от магазин.  Г. Георгиев е признал вината си за това, че на 19 ноември тази година направил опит да открадне 19-инчов плазмен телевизор и сак от голяма магазин. Подсъдимият, заедно с друг младеж, били забелязани чрез системата за видеонаблюдение, че продължително време оглеждат щанда с техниката. Малко по-късно подсъдимият взел изложен за продажба сак от друг щанд в магазина, върнал се при техниката и пъхнал плазмения телевизор с дистанционното в него. Със сака на рамо Георгиев преминал касовата зона без да заплати нищо,  поради което бил пресрещнат от охранителите. Общата стойност на инкриминираното имущество е 275 лева.

Георгиев има предходна съдимост. Той бе осъден на 1 година и 6 месеца пробация при двете задължителни мерки. Освен тях съдът наложи на подсъдимия ограничения в свободното придвижване за срок от 6 месеца, изразяващи се в забрана за напускане на Варна за повече от 24 часа без разрешение на пробационен служител или прокурор. 22-годишният младеж, в рамките на две поредни години, трябва да положи и по 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.

В друго бързо производство съдът одобри споразумение, с което наложи условно наказание на мъж, шофирал след употреба на алкохол. 45-годишният Х. Йорданов бе осъден на 3 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. На 10 ноември тази година, на главен път Добрич – Варна, той бил засечен да управлява лек автомобил с концентрация на алкохол 1,42 промила. За срок от 10 месеца той ще бъде лишен и от право да управлява моторно превозно средство.