Музикални инструменти ще разказват приказки на децата
Музикални инструменти ще разказват приказки на децата / netinfo

Тази седмица малките приятели на музиката и техните родители получават специално неделно предложение от Националното училище по изкуствата (НУИ) „Добри Христов“ и Община Варна. От 11 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” нови музикални приказки ще запознаят по забавен и увличащ начин малчуганите с възможностите на музикалните инструменти. Тези интерактивни спектакли за деца от 3 до 10-годишна възраст се превърнаха вече в традиция и се очакват със силен интерес от родителите.

Три различни струнни квартета ще излязат на сцената – на учители, на малките и на големите ученици. Концертната програма неусетно ще проследи израстването на младия музикант от първите му стъпки с инструмента до навлизането в зоната на професионалното изпълнителско изкуство. Така публиката ще види една жива илюстрация на прогреса на младите таланти през годините на обучение в НУИ „Добри Христов“.

Първи ще бъде квартетът на учителите, който носи името на патрона на училището Добри Христов. Това са преподавателите в НУИ - Красимир Щерев, първа цигулка, концертмайстор на Варненската опера, Евгения Паскова, втора цигулка, Руми Петрова – обичаната от малчуганите Г-жа Виола, и Ваня Николчева – виолончело. След това ще видим постиженията и на учениците.

Няма да липсват и обичайните закачки с гласовете на различните инструменти, а за радост на малките слушатели освен звука на струнните, ще бъдат представени и тембрите на различни духови инструменти като обой, флейта, фагот, тромпет. В галерията ще бъдат и любимите на малчуганите ударни инструменти.

В програмата ще се впише и оркестър „Симфониета“ при НУИ „Добри Христов“, в негово изпълнение ще прозвучат популярни класически композиции като Унгарски танц номер 5 от Брамс, Музикален момент от Шуберт и теми от любими детски фирми като Цар Лъв.

Спектакъла ще води обичаната от малките приятели на музиката Г-жа Виола, която обещава отново детската публика да вземе активно участие в концерта с песни и ритмични ръкопляскания. Изненадата е, че най-ентусиазираните зрители ще могат дори да дирижират оркестъра.

За да насърчат още повече своите бъдещи ученици, в края на концерта педагозите от НУИ „Добри Христов“ ще чакат малчуганите от публиката, за да може всеки един от тях да изпита вълнението да хване в ръка инструментите, чрез които магията на музиката превръща един обикновен неделен ден във вълшебство.

Входът за концерта „Музикални приказки“ е свободен и за деца, и за родители.