/ Дарик Варна
Десетки мотористи протестираха пред Съдебната палата във Варна, поставяйки своите каски на стъпалата пред сградата. Тяхното недоволство беше предизвикано от условна присъда на шофьор, причинил смъртта на мотоциклетист. 

Мотористи наредиха каски пред Съдебната палата във Варна заради условна присъда
Дарик Варна

Тежкият инцидент е станал на 8 юли 2017 г. 27-годишният Денислав Ников се е движил мотоциклета си по бул. „Владислав Варненчик” в посока към центъра на града, когато на кръстовището с ул. „Георги Бенковски” се е ударил с  джип „Хюндай Теракан”, управляван от индонезиец с холандски паспорт. От получените тежки травми младият мъж е починал след три седмици в болница. 

На първа инстанция чужденецът е получил 1 година условно, а в момента се чака решение на Апелативния съд в морската столица. 

Мотористи наредиха каски пред Съдебната палата във Варна заради условна присъда
Дарик Варна

Според съдебната експертиза Денислав е управлявал мотоциклета си с 82 км/ч при ограничение от 50 км/ч, а автомобилът се е движил с 26 км/ч. И двамата водачи са преминавали на зелен светофар, но жертвата е била по булеварда с предимство.

След кръстовището има забранителен знак за преминаването на мотоциклети, а сблъсъкът е станал преди него. Именно нарушаването на забраната е дало основание на Окръжния съд да посочи в мотивите си, че Денислав е съпричинител на катастрофата, обясни баща му Николай Ников. 

Николай Ников
Николай Ников; снимка: Дарик Варна

„Това според мен е смехотворно, защото забранителният знак се нарушава, след като го преминеш. Оспорвам и заключенията на експертизата за скоростта. С посочените скорости колата е трябвало да напусне кръстовището за 3 секунди, а синът ми да е на 50 метра от автомобила, който му отнема предимството. За каква съпричастност и смекчаващи вината обстоятелства става въпрос при тези факти”, попита Николай Ников. 

Бащата изтъкна още, че по делото не са били изискани записи от улични видеокамери, въпреки че е имало такава възможност.