Плувец на „Черно море“ Тихомир Тодоров ще се състезава на олимпиадата в Аржентина
Плувец на „Черно море“ Тихомир Тодоров ще се състезава на олимпиадата в Аржентина / ПСК Черно море
Плувец от Варна ще има възможност да се докосне до магията на олимпизма. Талантливият състезател на ПСК „Черно море“ Тихомир Тодоров, чийто личен треньор е Никола Петров, ще участва на Младежките олимпийски игри в Аржентина. Форумът под петте преплетени кръга ще се проведе от 6 до 18 октомври в Буенос Айрес.

Варненецът е заявен за три дисциплини – той ще плува на 50, 100 и 200 м бътерфлай. Тихомир Тодоров спечели квота за игрите по време на европейското по плуване за младежи във Финландия през юли. Даровитият състезател на черноморци подпечата визата си за аржентинската столица, след като се класира на 10-то място в дисциплината 100 м бътерфлай.

Още трима български плувци ще защитават честта на родината на младежките олимпийски игри. Сред тях има още една варненка – Василики Кадоглу от „Астери“, както и Йордан Янчев (Сандански) и Диана Петкова (Пловдив). Янчев ще плува на 200, 400 и 800 м свободен стил, Петкова – на 50 и 100 м св. стил, както и 50 м бруст, а Кадоглу ще се състезава на 800 м свободен стил.

Плувната група заминава във вторник (2 октомври) за аржентинската столица Буенос Айрес. Треньор на БГ групата е наставникът Ботко Трендафилов. Спортните статистици припомнят, че именно Трендафилов преди 30 г. в Сеул е направил Антоанета Френкева двойна олимпийска медалистка – единствения ни плувец с две отличия от най-престижния спортен форум.

Междувременно личният треньор на Тихомир Тодоров – Никола Петров заяви, че подготовката на възпитаника му е протекла по план: „Стартирахме в началото на август. Проведохме лагер на Белмекен в рамките на 20 дни, след което тренирахме във Варна“. На въпрос за конкуренцията, която очаква българските плувци в Аржентина, Петров заяви, че реално погледнато на младежките олимпийски игри те ще се сблъскат със същите плувци, които са участвали на европейското във Финландия, плюс традиционно силните представители на САЩ, Австралия и Япония.

„Въпрос на доза късмет е дали ще има шанс за добро българско представяне.  Догодина предстои световното за мъже. На практика форумът в Буенос Айрес е добра възможност нашите плувци да сверят часовници с връстниците им, които се състезават за плувните колоси на планетата. Надявам се, че по време на игрите Тихомир Тодоров ще направи добри плувания. Радостен съм, че има възможност да се докосне до магията на олимпизма“, заключи Никола Петров.

В Аржентина България ще бъде представена от 24 състезатели в 14 вида спорт. Делегацията ни ще бъде водена от председателя на БОК Стефка Костадинова. В състава е и Белчо Горанов, генерален секретар на БОК. Наши състезатели ще преследват отличия в следните видове спорт: спортна акробатика, бадминтон, бокс, борба, вдигане на тежести, джудо, спортно катерене, фехтовка, художествена гимнастика, спортна стрелба, плуване, лека атлетика, модерен петобой и тенис. 
ПСК Черно море