/ Николай Кръстев, bgswim.com
Младият отбор на КПС Варна стана приятната изненада в първата квалификация на новото държавно първенство по водна топка за мъже, мачовете от която се играха в Бургас, съобщава bgswim.com. 

Тимът, който за първи път участва в мъжкия шампионат, стартира с два успеха в един ден срещу по-опитни и именити съперници.

В откриващия си мач от турнира КПС Варна, съставен основно от юноши и разполагащ с четирима ватерполисти в мъжка възраст, сред които е и играещият треньор Найден Найденов, победи шампиона Локомотив НН със 7:6. 

След часове варненци хвърлиха нова бомба, като спечелиха и с 9:5 срещу ЦСКА.  В третия си мач КПС Варна отстъпи пред опитния тим на Славия с 3:4 (най-възрастният в първенството), а в последния си двубой в прекрасния басейн „Парк Арена ОЗК” в Бургас играчите на КПС Варна разбиха Левски с 13:4.

В шампионата стартираха 9 отбора – по 4 от София и Варна, както и Черноморец.  В първата квалификация всички състави от столицата се изправиха срещу тимовете от двата морски града. 

Втората квалификация ще е разделена на два турнира – през февруари отново в Бургас ще се срещнат отборите, базирани извън столицата, а на басейн „Диана” ще играят помежду си софийските състави. 

Така всеки от деветте участника ще има мачове срещу всички съперници, след което ще се оформи класирането след първия етап. 

Медалите ще се разпределят във финалната четворка в края на април.  Преди това през март ще е и финалният турнир за Купата на България. 

Мачовете във финалната четворка, както и за Купата също ще се играят на най-модерния български басейн – „Парк арена ОЗК” в Бургас. Комплексът ще приеме и от 21 до 28 юли първия европейски шампионат в историята за 15-годишни ватерполисти, а България отново ще е домакин на континентално първенство след 14-годишна пауза.

Въпреки загубата от КПС Варна, Локомотив НН (треньор Георги Гаджев) оглави временно класиране след двубоите в първата квалификация, постигайки и 4 победи.
Изненада, но с негативен знак, поднесе и ЦСКА. „Червените” тръгнаха добре в Бургас с два успеха, но след това записаха три поредни загуби.
 
Резултати в Бургас 
 
18 януари: Черноморец – Локомотив НН 6-17, Комодор – Левски 11-1, Аква Спорт – ЦСКА 8-9, Черно море – Славия 8-9

19 януари сутрин: Комодор – Славия 10-10, Аква спорт – Левски 15-3, Черноморец – ЦСКА 6-14, КПС Варна – Локомотив НН 7-6

19 януари след обяд: Аква Спорт – Славия 10-9, Черноморец – Левски 9-3, ЦСКА – КПС Варна 5-9, Локомотив НН – Черно море 15-7

20 януари сутрин: Аква спорт – Локомотив НН 6-13, Черно море – Левски 14-2, Комодор – ЦСКА 10-9, КПС Варна – Славия 3-4

20 януари след обяд: Комодор – Локомотив 4-5, КПС Варна – Левски 13-4, Черно море – ЦСКА 10-6, Черноморец – Славия 5-10
 

Временно класиране


отбор                 мачове     точки


1. Локомотив НН         5      12

2. Славия                   5       10

3. КПС Варна              4      9

4. Комодор                 4      7

5. Черно море            4      6

6. ЦСКА                     5      6

7. Аква спорт             4      6

8. Черноморец           4      3

9. Левски                   5      0

bgswim.com