Борихме се, но загубихме от световния шампион Полша
Борихме се, но загубихме от световния шампион Полша / Добри Атанасов
„Лъвовете“ с решителни битки срещу САЩ, Канада и Иран в София от 21 до 23 септември
България се бори, но отстъпи с 1:3 (14:25, 25:23, 22:25, 23:25) пред световния шампион Полша в последния си мач от първата групова фаза на световното първенство за мъже, съобщава официалният сайт на родната ни федерация.  Двубоят се игра пред препълнената с близо 6000 зрители зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта във Варна. „Лъвовете“ продължават във втората фаза, а трите ключови битки ще се играят в „Арена Армеец“ в София от 21 до 23 септември. Съперници на България ще бъдат САЩ, Канада и Иран, който би Финландия с 3:2 гейма и завърши на второ място във варненската група с 11 точки. България стигна до София с 9 точки от три чисти победи с 3:0 и поражения с 1:3 от иранците и поляците.

Полша продължи серията си от 12 поредни победи на световни първенства. Това обаче беше едва втора загуба на България от поляците от 11 сблъсъка на шампионати на планетата. Световните шампиони спечелиха група D и остават във Варна и за втората групова фаза.

Срещата България - Полша започна добре за отбора на Витал Хейнен, който увеличаваше методично преднината си в първия гейм – 8:5 при първото техническо прекъсване, 16:8 при второто, за да го спечели с 25:14.

Поляците стартираха по-добре и втория гейм и водеха с 2 точки при 6:4, но, вдъхновени от публиката, българите заиграха по-добре и поведоха при първото техническо прекъсване с 8:7. Второто дойде при 16:13. С успешна игра в атака от Николай Учиков, Валентин Братоев и Тодор Скримов България спечели с 25:23 и изравни геймовете.

В третия България поведе с 3:0, но допусна изравняване, а след това „Дружина полска“ поведе 8:6 при първото техническо прекъсване. При второто преднината на поляците беше вече 7 точки. България се вдигна и намали до 20:22, но сервис на Ники Пенчев, оказал се с малко в аут, не позволи „лъвовете“ да се доближат още. В крайна сметка поляците спечелиха с 25:22 и поведоха с 2:1.

Завършилите третия гейм Градинаров, Ники Николов и Ники Пенчев стартираха и в четвъртия. Играта бе равностойна до 11:11, когато поляците направиха три поредни точки. Второто техническо прекъсване дойде при 14:16, но България изравни до 16:16 с ас на Валентин Братоев. При 21:21 Вальо пропусна отлична възможност да изведе България напред, пращайки топката в аут. Тройна българска блокада обаче спря поляците и „лъвовете“ излязоха напред за 23:22. Нов сервис с малко в аут, този път на Братоев, атака на Градинаров, спряна от двоен блок и пусната топка от Кубяк обаче донесоха три поредни точки, трети гейм и мач в полза на Полша.

Най-резултатен за България бе Валентин Братоев с 19 точки (2 блока, 1 ас и 59% ефективност в атака. Бартош Курек записа 21 точки (2 блока, 3 аса и 55% ефективност в атака), а Кубяк добави 18 (2 блока, 1 ас и 54% ефективност в атака).
volleyball.bg