Методът със стволовите клетки вече и във Варна
Методът със стволовите клетки вече и във Варна / netinfo
Четиризнаци, заченати инвитро се появиха на бял свят във Варненската акушеро-гинекологична болница с помощта на екип на проф. Иван Козовски. Тежката операция по изваждането на четири бебета гинеколозите са работили преди две години. По-чести са случаите със зачеване на тризнаци, признават лекарите. Бебетата са недоносени и бяха поставени в кувиози. Но не това беше повода за пресконференцията на ръководството на болницата.

Вече 20 дни в Специализираната болница по акушерство и гинекология за активно лечение прилагат новия и най-съвременен метод за извличане на стволови клетки. Направени са три операции. Двете жени са от Варна, а третата, която е оперирана преди ден, е от Белослав.

Съхранението става в специализираната лаборатория в Белгия близо до столицата, като определеният срок е 20 години. Пациентките се насочват от медицинския център към софийската АГ болница в Шейново.

Желаещите сключват договор, като първоначално плащат 200 евро, които влизат в общата цена от 1500 евро за цялата процедура. Взетият материал само след два дни е в белгийската лаборатория, където се съхранява при минус 198 градуса по целзий, където работят екипи от генетици и биолози и засега у нас няма оборудвани такива центрове. Сумата от 1500 евро е валидна за 20-те години съхранение на извлечените стволови клетки. Ще припомня, че със тези клетки могат успешно да се преборят левкемията, рака и автоимунните болести или да се възстановят различни видове телесни тъкани: кръвни, мускулни, нервни и чернодробни клетки, костна и сърдечна тъкан. За стволовите клетки вече се говори като лек и за болести като Паркинсон, Алцхаймер, множествена склероза и диабет.

В АГ- болница продължават да функционират безплатната женска консултация и училището за родители. Там специалистите напътстват родителите за появата на бебето. Консултациите не са безплатни. Защо ще научите от звуковия файл: