Медузите 2 - заради мнима интеграция на роми
Медузите 2 - заради мнима интеграция на роми / Sofia Photo Agency
Медузите 2 - заради мнима интеграция на роми
28859
Медузите 2 - заради мнима интеграция на роми
  • Медузите 2 - заради мнима интеграция на роми

В Община Варна продължава реализацията на операция „Медузите", която започна с ареста на бившия председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Това заяви за Дарик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Ето какво още каза вътрешният министър:

„В момента се проверяват документи, свързани с източването на пари от варненския данъкоплатец по проекти, свързани с интегриране на ромската общност на територията на Варненска община. Бяха иззети и се изземват документи, свързани с тези проекти, които са реализирани. В момента ще бъде доказана злоупотребата и разходите, които предстои да бъдат извършени с тези роми, които трябва да бъдат интегрирани. Интегрирани само по документи, без самите те да знаят. Парите са усвоени като за истинска интеграция".

Неофициално се говори, че се проверяват фондации, в които участие имат общински съветници от Варна, така ли е?

Точно за това, това е продължение на операция „Медузите". Има фондация, която се проверява за такава съпричастност. Съвсем нормално е, когато говорим за злоупотреби да имат съпричастност и някои от общинските съветници.

Неофициално се говори, че става дума за Янко Станев.

Не бих искал да коментирам конкретни лица. Мога да кажа, че това, което колегите правят заедно с прокуратурата, е да документират една схема за източване на пари от местната власт. Мога да кажа, че има подобни проверки, които в момента текат на територията на цялата страна. В съвсем кратки срокове може би ще има реализации и в други общини за подобни злоупотреби както по Оперативни програми, така също и по програми, които са свързани с парите на съответните общински бюджети".

Интервюто с Цветан Цветанов можете да чуете в звуковия файл: