/ Медицински университет Варна
През 2022 година капиталовите инвестиции на Медицинския университет (МУ) във Варна надхвърлят 6,1 милиона лева, основно във високоспециализирана апаратура и модернизиране на учебно-практическите бази и научноизследователските лаборатории. Това съобщиха от учебното заведение, цитирайки ректора му проф.Валентин Игнатов.

Данните са представени пред членовете на Общото събрание на университета. 

През годината три пъти са увеличавани възнагражденията на преподавателите и служителите в МУ, като в момента средната брутна заплата достига 3 114 лв. Увеличен е и размерът на стипендиите за студенти и докторанти, а изплатените средства са повече от 2,9 милиона лева.  

През годината в университета са разкрити 4 нови специалности - бакалавърска програма “Биомедицинска техника и технологии” и магистърски програми “Клинична логопедия”, “Козметология” и “Трансфер на технологиите и иновациите във фармацията”. 

В резултат на успешното управление през миналата година за втори път МУ получи правата по управлението на университетската многопрофилна болница „Св. Марина“ за нов 5-годишен период.

Припомняме, че общият брой на студентите в момента е 6 234, от които 1 881 чужденци. От учебното заведение уточняват, че и през миналата година е затвърдена тенденцията все повече млади хора да кандидатстват, за да учат в МУ-Варна. Увеличението на студентите от 2012 г. до сега е 125%. 
Мила Едрева, БТА