Костадин Костадинов: Признанието за премиера за зависимост от Турция е държавна измяна
Костадин Костадинов: Признанието за премиера за зависимост от Турция е държавна измяна / снимка: Дарик Варна

Създаването на доброволчески отряди, които да се грижат за реда във Варна и да следят за преминаването на нелегални имигранти, предлага кандидатът за кмет Костадин Костадинов. По думите му през Варна минава канал за трафик на хора и задържаните тази седмица сирийци не са били първите. Според Костадинов България няма потенциал да спре вълната, а изявлението на премиера Бойко Борисов, че страната си зависи от Турция за бежанците, той определи като „пореден акт за държавна измяна и национално предателство”.

„Министър-председателят твърди, че България е зависима от Турция по т.нар. бежански проблем. Ако България е зависима от друга държава за охраната на въздушното си пространство и същевременно е зависима от Турция за охраната на сухоземните си граници – тогава България независима държава ли е? Ако България на теория има армия и полиция, защо не ги използва? Армейският устав е ясен и категоричен – когато някой нахлуе в наша територия, той трябва да бъде спрян, включително и със сила, ако се налага. „Гранична полиция” разполага със същите правомощия. Нелегалното преминаване на границата е углавно престъпление според Наказателния кодекс, но нито армията, нито полицията правят нещо за спирането на нелегалната имигрантска вълна. Нещо повече – нашият министър-председател казва, че сме зависими от Турция, което е пореден акт на държавна измяна и национално предателство”, заяви Костадинов.

Предизборната кампания в града е зациклила и се е опошлила, след като тема в нея са станали „алкохолни и наркотични злоупотреби”, каза още кандидатът за кмет на коалиция „Варна”. Той призова своите опоненти, които определи като представители на статуквото, да обявят позиции си за проблема с нелегалните емигранти.

„От кмета зависи да осигури реда и сигурността в общината, когато става въпрос за извънредна ситуация. България и Варна могат да се окажат в такава ситуация. Според закона правомощията на кмета тогава са големи. След наводнението в „Аспарухово” бяха сформирани доброволчески отряди, които показаха, че могат да бъдат ефикасни. Общината трябва да изпълни своя административен дълг и да организира такива, които да се грижат за реда и сигурността заедно с „Общинска полиция”, защото ситуацията е на път да ескалира. Когато държавата в лицето на правителство абдикира от своите задължения и казва, че сме зависими от други, от нас зависи да изпълним своите задължения. Не искам да завися от Турция или друга държава за реда и сигурността в града. Безкрайно унизително е нашият министър-председател да се моли на премиера на друга държава”, добави Костадинов.

Кандидатът за кмет отново гарантира, че няма да допусне настаняването на нито един нелегален имигрант на територията на града.