Константин Пенчев: Корумпираните магистрати да бъдат уволнявани!
Константин Пенчев: Корумпираните магистрати да бъдат уволнявани! / netinfo
Корупцията в съдебната система може да бъде преборена и този процес вече тече, обяви във Варна председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Според него инспекторатът трябва да провежда проверки, след което да внася предложения за административно наказание за тези, за които има съмнение, че са замесени в корупция. Висшият съдебен съвет от своя трябва да предприема сурови санкции като уволнява провинените, изрази мнение Пенчев.

“Много е трудно, когато се правят корупционни практики на ръба на закона, но все пак в законовите рамки, да издържи едно обвинение и да има присъда. Но ако уволним пет-шест души знакови фигури в отделните региони, останалите просто ще разберат, че средата и обстановката вече са други и много бързо ще се включат в промяната”, коментира председателят на ВАС.

Той присъства на церемонията по откриване на новата сграда на Варненския административен съд. От сряда тече процедура по избор на председател на институцията, който да заеме поста на отстранената от длъжност заради приемане на подкуп съдийка Анелия Цветкова.

В изграждането на новата сграда са вложени общо 11 млн. лв. с ДДС, без в тази цена да се включва обзавеждането, обяви министърът на правосъдието Миглена Тачева, която също присъства на освещаването на сградата. В момента в Административния съд в морската столица работят 105 служители, 34 от които – съдии.

До две години ще бъде готова и новата сграда на Съдебната палата във Варна. За целта ще бъдат необходими 100 млн. лв., съобщи още министър Тачева.