Конфликтите на интереси в администрацията се обсъждат във Варна
Конфликтите на интереси в администрацията се обсъждат във Варна / netinfo
Обществен дискусионен форум „Проблемите на законодателното уреждане на конфликтите на интереси в държавната администрация” се провежда във Фестивалния комплекс във Варна. Събитието се организира по проект „Ефективният контрол – залог за „умна”, компетентна и професионална администрация”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативната програма „Административен капацитет”. В дискусията взе участие лично Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа. Общата стойност на проекта е 1,5 млн. лв., а срокът за изпълнение – 12 месеца.

Две са основните дейности по проекта. За разработване и внедряване на методика за външен контрол в администрацията са отпуснати почти 440 000 лв., а изпълнител е Сдружение „Международен институт по мениджмънт. За определяне на измерители за конфликт на интереси при изпълнението на държавна служба работи Консорциум „СКК Тайс ЕООД – Кон-септ ЕООД”. Договорът с тях е на стойност 532 000лв.

Участниците в дискусията квалифицираха конфликтите на интереси като парични и непарични, както и като реални, потенциални и привидни. Най-тежката форма е реалният паричен външен интерес, който лесно може да се превърне в корупция.

Стратегиите за разрешаване на конфликтите на интереси могат да бъдат: регистриране, при което служителят подава писмена декларация за конфликта; ограничаване, при което достъпът на съответния служител до проблема се ограничава; наемане на външна помощ; отказ от интереса и оставка. Във форума вземат участие още Даниела Лазарова, директор на дирекция „Инспекторат за държавната администрация” в МДААР; Диана Ковачева, изпълнителен директор на асоциацията „Прозрачност без граници”; Константин Паликарски от Обединение „СКК ТАИС ЕООД – Кон-Септ ЕООД” – изпълнител на дейността по определяне на измерители за конфликт на интереси при изпълнението на държавната служба.