Колко жертви взе войната на пътя във Варна
Колко жертви взе войната на пътя във Варна / DarikNews.bg, архив

30 души са загинали, а 637 са ранените в 505 тежки катастрофи от началото на годината до края на август тази година във Варненско, сочи полицейската статистика. Общо произшествията са 2883. В сравнение със същия период на 2015-та се отчита лек спад в броя на пътните инциденти, както и на загубилите живота си в катастрофи.

76 от ранените в произшествия през първите 8 месеца на 2016-та са деца до 17 години, заяви инспектор Велико Маринов. За щастие загинали няма. Само през ваканцията са регистрирани 1259 катастрофи, от които 259 тежки с 16 загинали и 336 ранени.

За да опазят живота и здравето на децата, за поредна година от варненската полиция организират акцията "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!". Изпратени са писма до кметовете на всички общини с молба да огледат знаците и маркировката в близост до училища и градини и където има нужда, те да бъдат подменени и опреснени. Униформените подготвят и беседи с ученици във всякакви възрасти за безопасността на движението.

Местната полиция ще осъществява и контролна дейност, като акцент ще бъдат нарушенията от страна на шофьори към пешеходци. Ще се следи за отнемане на предимство и превишена скорост. Във фокуса на органите на реда ще попаднат и велосипедистите, които често карат бързо по пешеходни пътеки, обясниха от полицията.

На първия учебен ден във всяко училище ще бъде осигурена полицейска охрана.