Китайски инвеститори проучват възможностите за бизнес във Варна
Китайски инвеститори проучват възможностите за бизнес във Варна / Дарик Варна, архив

„Варна – бряг на възможностите” – под това мото премина срещата между кмета на Варна Иван Портних и китайска бизнес делегация, водена от Нин Дзиджъ, зам.-директор на Националната компания за развитие и реформи на Китай, в резиденция Евксиноград. Сред гостите бяха представители на Китайската банка за развитие, ръководители на Международните китайски железници, на държавната компания по международни превози по вода COSCO, на държавната компания CCCC International- която се занимава с изграждане на пътна инфраструктура, представители на посолството на Китай.

По време на разговорите с кмета Иван Портних и зам.-кмета Пейчо Пейчев бяха представени възможностите за развитие на индустриални зони, изграждане на втори мост над езерото, привличане на туристи от Китай. „Благодаря за вниманието, което проявявате към Варна. Нашият град има огромен потенциал за развитие – географски, природен и икономически, затова се надявам заедно да намерим най-добрите възможности за двустранно сътрудничество”, обърна се към гостите си кметът Иван Портних. Той припомни, че Варна е побратимена с град Нинбо. Преди две години бе проведен двустранен бизнес форум в морската столица, а т.г. през месец май делегация от китайския град отново ще гостува във Варна.

„Китайският народ е известен със своята древна история, а Варна – с най-древното обработено злато в света”, каза кметът и подари реплика на съкровището от Варненския халколитен некропол на г-н Нин Дзиджъ.

По-рано китайската делегация, заедно с Антон Гинев – зам.-министър на транспорта, Ангел Забуртов – генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”, Петър Сеферов – изпълнителен директор на „Пристанище Варна”, Христо Алексиев – зам.-генерален директор на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура, кметът на Варна Иван Портних и областният управител Стоян Пасев, разгледаха фериботния комплекс и пристанище Варна – Запад. „Правим проучвателни обиколки”, обясни повода за посещението Нин Дзиджъ.

„Представяме какви са възможностите на нашите морски пристанища, както и възможностите за развитие на коридора през Черно море. Очакваме конкретни предложения от китайска страна”, заяви пред журналисти зам.-министър Антон Гинев. Той допълни, че очакват различни варианти на сътрудничество – за строителство на новия терминал, за евентуална бъдеща концесия на пристанище Варна, за изграждане на жп линии. Той поясни още, че визитата е в следствие на инициативата 16+1 - за икономически връзки между Китай и страните от Централна и Източна Европа. „След около две седмици наша делегация ще бъде на междуправителствена комисия в Техеран. Тя ще се води от министъра на транспортна. Надяваме се, че ще получим предложение и от тяхна страна за развитие на транспортните връзки в Черно море”, допълни зам.-министърът. По-късно пред гостите бяха направени подборни презентации на проектите за интермодален терминал, за обновяването на жп лините Варна – Русе и Карнобат-Синдел, за които не е осигурено финансиране по оперативна програма „Транспорт”.