Канадски балет и документален спектакъл в третия ден от Варненско лято
Канадски балет и документален спектакъл в третия ден от Варненско лято / снимки: viafest.org

Три спектакъла предлага на публиката третият ден от Международния театрален фестивал "Варненско лято".

Като част от международната селекция на основната програма публиката ще може да види Следобедът на един фавн / Пролетно тайнство. Световноизвесната танцова компания "Мари Шуинар" от Канада гостува във Варна с нови версии на двата балета, променили танца през ХХ в.

Наричат канадската хореографка Мари Шуинар „шаман на съвременния танц". Носител е на много престижни отличия - Ордена на Канада през 2007 г., на американската награда „Беси", на титлата Кавалер на Ордена на изкуствата и литературата (Франция, 2009) и много други.

Когато поетът-символист Стефан Маларме пише „Следобедът на един фавн" през 1876 г., той сбъдва мечтата си да създаде театрална поема. Нейната музикалност вдъхновява Дебюси за своя прелюд „Следобедът на един фавн" (1894 г.). През 1912 г. Вацлав Нижински създава по нея първата си хореография за авангардния „Балет Рус" в Париж. Публиката била шокирана от чувствените, еротични движения, от суровата и животинска природа на тялото в един танц, който скъсвал дръзко с класическата традиция.

Мари Шуинар съхранява духа на големия Нижински. Тя изследва снимки на негови произведения и в собствената си хореография запазва характерните плоски профили, излезли сякаш от фрески и барелефи от античността на Египет и Гърция. На сцената оживява един фавн, идващ от архаични времена. Седемте нимфи от хореографията на Нижински, тук са символизирани от светлините на седем прожектора.

„Пролетно тайнство" с музиката на Игор Стравински и хореографията на Нижински бележи навлизането на модернизма в танца. И тук Мари Шуинар отново открива импулс за нова интерпретация. За разлика от повечето версии на „Пролетно тайнство", тя композира сценичното движение около множество солови изпълнения в опит да пробуди чрез силни и чисти движения мистерията във всеки един от танцьорите.

Следобедът на един фавн / Пролетно тайнство започва от 20.30 часа на Основна сцена.

В рамките на българската селекция, от 18,30 часа в Кукления театър зрителите ще имат възможността да гледат "Оттука започва България". Документалният спектакъл е посветен на съвременната българска идентичност. Режисьор е Неда Соколовска. Участват Валентин Ченков, Светломир Радев, Мария Григорова, Милен Димитров, Стефани Лечева, Василия Дребова.

„Оттука започва България" се основава на авторски документален текст, построен дословно върху интервюта с жители на Шумен по важни за града и човека теми. Те се въплътяват на сцената от професионални актьори, които слушат реалните гласове на хората през слушалки и възпроизвеждат техните думи, изказ и поведение в сценично изградена среда. В резултат спектакълът предлага един проникващ поглед към националното минало, към представата за родова идентичност, към съвременния патриотизъм и съжителството на различните етноси.

Канадски балет и документален спектакъл в третия ден от "Варненско лято"
netinfo

Спектакълът на Шуменския драматично-куклен театър „Васил Друмев" е номиниран за „Аскеер" 2016 за най-добро представление и отличен с Награда за най-добър спектакъл на Международния фестивал "Нова българска драма" в Шумен.

Почитателите на театъра отново ще имат възможност да гледат "Лив Щайн" на Крис Шарков. Пиесата е част от българската селекция на основната програма и както и вчера, ще бъде представена от 19,00 часа на сцена Филиал.

Всичко за МТФ "Варненско лято" и програмата на фестивала можете да видите ТУК.