Камери ще плашат вандалите по пешеходния ринг от средата на октомври

Камери ще плашат вандалите по пешеходния ринг от средата на октомври
Камери ще плашат вандалите по пешеходния ринг от средата на октомври / Dariknews.bg

До средата на октомври трябва да заработи системата за видеонаблюдение в пешеходната зона на Варна. Общо 23 камери ще следят за спазването на обществения ред от Катедралата до х-л „Черно море“. Това заяви пред Дарик директорът на общинската дирекция „УСКОР“ Николай Няголов. В момента текат процедурите по въвеждането в експлоатация и  довършването на системата за видеонаблюдение, като камерите вече са разположени по протежението на ремонтирания център.

Камерите ще следят за спазването на обществения ред и откриването на нарушителите и вандалите. „Централната градска част в последната година беше променена и цялата инфраструктура и прилежащите й елементи като кошчета, пейки и цветарници, бяха подменени. С новата система за видеонаблюдение ще можем да опазваме максимално собствеността на общината“, обясни Няголов.

Месец след като бяха поставени новите цветарници на пешеходната зона във Варна, в няколко от тях почти липсват цветя. Често срещана гледка е минувачи да късат от цветята. Подобно е положението и в реновираната част на Морската градина, където няколко от поставените наскоро пейки са счупени.

Директорът на общинската дирекция по контрола на сигурността Николай Няголов обясни, че инспекторите от дирекцията и представители на общинска полиция редовно извършват проверки на територията на централната градска част и Морската градина, като до момента са съставени редица актове.

 

Най-честите вандалски прояви са разлепването на афиши на стълбове и лампи, чупенето на пейки, а отскоро и късането на цветя от новите цветарници.

От април до началото на септември служителите на общинска полиция и дирекция „УСКОР“ са съставени 2326 фиша на шофьори, които са паркирали автомобилите си в Морската градина, както и близо 4000 фиша за неправилно паркиране в останалата част на града. Глобите за различните вандалски прояви варират от 50 до 500 лв. Николай Няголов коментира, че те имат по-скоро превантивен характер, като има и нарушители-рецидивисти, на които са налагани санкции на няколко пъти.

„Фишовете почти не се обжалват, тъй като най-често са съставени на място и шофьорът няма как да отрече, че е паркирал в Морската градина. Много малко са случаите, в които водачът отсъства. Служителите на общинска полиция са съставили 146 акта за неправилно паркиране и 113 акта по Наредбата за обществения ред“, разясни Няголов.

Във връзка с чистотата и поддръжката на инфраструктурата около заведенията за бързо хранене, баровете и ресторантите на централната пешеходна зона, преди 2 седмици на собствениците им са издадени предписания да почистят мръсотията около заведенията.

„Предписанията са със срок постоянен и при повторни проверки, ако се установи, че не са взети мерки и има замърсени прилежащи площи около търговските обекти, собствениците ще бъдат санкционирани. Инспекторите от „Екологичен контрол“ периодично ще осъществяват контрол за това дали се спазват предписанията“, завърши директорът на дирекция „УСКОР“.