Как се броят делфини?
Как се броят делфини? / Thinkstock/Getty Images

Преди дни приключи първият етап от преброяването на делфините в българската акватория на Черно море. Преброяването е част от проекта за извършване на теренни наблюдения на китоподобните видове. Екип от специалисти от Института по рибни ресурси във Варна и международни експерти са направили снимки на трите вида делфини, които обитават българската част на Черно море.

Преброяването на китоподобните ще се проведе на няколко етапа, като се очаква окончателните данни за броя на бозайниците да станат ясни в края на годината. Проучването е част от поетия от България ангажимент да се опише и проследи броят на защитените видове и техните хабитати, посредством провеждането на мониторинг.

Част от екипа учени, които са провели първото преброяване, е и Константин Михайлов от Института по рибни ресурси. Пред Дарик той сподели, че специалистите са заснели делфините от морски съдове и самолет, като за целта са ползвали специална апаратура. Изследването се е извършило паралелно от два екипа на лодките и един на самолета. Анализът на резултатите от подобно преброяване отнема няколко дни.

Три вида са делфините, които обитават Черно море - муткур (известен още като морска свиня), афала и обикновен делфин. Най-разпространени са обикновените делфини, като те са в най-малък контакт с риболовните мрежи и рибарите. По думите на Михайлов най-опасни за китоподобните са не толкова даляните, които са разположени в близост до брега, колкото хрилните мрежи навътре в морето, с които се лови калкан.

„Те са дънно закрепени и докато ловуват голяма част от делфините се оплитат в тях. Проведохме изследване по време на интензивния улов на калкан, което показа, че за 10 навлизания навътре в морето са засечени 30 делфина, които са се оплели в подобни мрежи. Това е много сериозен проблем, за който сме поели ангажимент, че ще търсим решение“, обясни морският учен.

Преди месец на варненския плаж беше открит мъртъв делфин. Това не е първият случай, в който морето изхвърля делфини. Константин Михайлов съветва хората, които забележат китоподобно на брега, да не го пипат и да не се доближават на повече от 1 метър. По възможност да установят дали все още диша, като погледнат дали дихателният отвор от горната страна на главата се отваря в интервал от 10 до 30 секунди. Всеки, който забележи делфин на брега, може да сигнализира в Института по рибни ресурси или в Агенцията по рибарство и аквакултури, както и в Регионалната инспекция по опазване на околната среда.

Случаите на улов на делфини и бракониерство пък са по-скоро рядкост, тъй като по думите на Михайлов „няма пазар за продажбата на месо от китоподобни, като в същото време солените санкции стряскат желаещите да опитат месо от делфин“.