/ ThinkStock/Getty Images
С обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна на съд е предаден 40-годишният Петър Ив., който ще отговаря за извършени две престъпления – за противозаконно присвояване на чужд телефон, и за възбуждане и поддържане в заблуждение на продавач, че е собственик на телефона, който му продал.

На 15 февруари 2017 г. подсъдимият отишъл в офис на счетоводна кантора. От работещия там счетоводител, когото познавал, поискал да проведе разговор от мобилния му телефон. Докато телефонирал, Петър Ив. напуснал кантората заедно с чуждия телефон. Веднага след това предложил в магазин за мобилни телефони чуждата вещ за продажба, като декларирал, че телефонът е негов. Получил сумата от 110 лева и си тръгнал.

Собственикът на мобилния апарат започнал да търси Петър, като звънял на собствения си телефон. Апаратът бил изключен. Отишъл в дома му и му поискал обяснение. Тогава подсъдимият си признал, че  е продал телефона. С договора, сключен с мобилен оператор, и с гаранционната карта счетоводителят доказал пред продавача на магазина, че е собственик на телефона, и получил обратно вещта си. Подсъдимият обещал да върне взетата сума от 110 лева, но не сторил това. 

Присвоената вещ е оценена от назначената по делото съдебнооценителна експертиза на 310 лева. Съдебнопсихиатричната експертиза, назначена от Районната прокуратура във Варна на подсъдимия, показала, че той има психични и поведенчески разстройства, които се дължат на комбинирана употреба на психоактивни вещества и синдром на зависимост от опиоиди, въпреки че разбирал  свойството и значението на извършваното и можел да ръководи постъпките си. Подсъдимият е осъждан няколко пъти за извършени престъпления против собствеността. 

Предстои делото срещу Петър Ив. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.