Изложба събира 250 кучета в Аспарухово
Изложба събира 250 кучета в Аспарухово / Dariknews, архив

Международна киноложка изложба за купата на кмета на Варна ще се състои в неделя като част от празненствата по случай празника на Варна. Очаква се в изложбата да вземат участие над 250 кучета от 30 породи, някои от които не се срещат в България.

Участие са заявили представители на 5 държави - Украйна, Русия, Латвия, Литва и България. Фокусът на прожекторите ще бъде съсредоточен върху българските национални породи: българско овчарско куче, българско гонче и български барак, за които ще има специално представяне и парад пред публиката. За участие в изложбата във Варна ще се съберат над 10 от клубовете за Българско овчарско куче от цялата страна. Броят на четириногите от тази порода се очаква да е над 70.

В програмата са предвидени представителни изпълнения на специално поканения за целта руски отбор по фристайл (танци с куче) и показни демонстрации по аджилити (преминаване през трасе с препятствия), ще има и демонстрации по обидиенс (послушание). Желаещите зрители могат заедно с кучетата си да опитат сили на трасето по аджилити под ръководството на опитен треньор, отговорникът по спорта за секция „Източна Европа" на Световния киноложки алианс Костадин Бинковский от Украйна.

Изложбата е част и от Морската седмица на дружбата, организирана от Български републикански киноложки клуб. Провежда се по Северното Черноморие за четвърта поредна година. Тази година домакини на форума са Обзор и Варна.

Изложбата за купата на кмета на Варна ще се състои на 19 август, от 17 часа в Аспарухов парк (на тревните площи до кафето до входа на парка).