Изкараха принудително жена, старица и дете от жилището им
Изкараха принудително жена, старица и дете от жилището им / Дарик Варна

Съседи и представители на „Организация за обществена самозащита-ЕДНО” организираха жива верига във Варна срещу  принудителното извеждане на семейство от съдия-изпълнител. Около 15 души се събраха да бранят имуществото на жена, задлъжняла на банка и ипотекирала жилището си срещу пари за бизнес. Над три часа съдия-изпълнител и полицаи преговаряха с протестиращите съседи и ги молеха за съдействие. След гражданско неподчинение униформените арестуваха няколко души и осигуриха достъп до жилището.

От 15 години Тодорка Куманова има собствен бизнес за производство на дамски облекла. Преди 4 години решава да направи цех и търси финансовата помощ на Първа инвестиционна банка. Тегли кредит в размер на 95 хил. лв. като ипотекира единственото си жилище, в което живее с болната си майка и 11-годишната си дъщеря. Парите са отпуснати и бизнесдамата намира необходимото помещение, закупува оборудване и наема 50 работници. Всичко потръгва, но до осмия месец, когато собственикът на помещението, където се помещава цехът, умира. Наследниците му гонят Куманова от него и бизнесът замира. Банката обаче търси дадените пари и притиска жената да погасява вноските като я заплашва, че ще й вземе имота.

Тя завежда дело и частният съдия-изпълнител Станимира Данова продава имота на търг на фирма за 128 хил. лв. Продажбата е осъществена още през месец февруари. Тодорка Куманова обаче обжалва, като твърди, че е намерила пари, за да погаси дълговете си, но банката е предпочела да го изкупи на безценица и препродаде. Според нея апартаментът й във варненския квартал „Чайка” буди нечии апетити и е продаден проформа чрез фалшифициране на документи, включително и на собствения й подпис, като сделката е осъществена чрез престъпна схема. Куманова обжалва всички съдебни решения, които обаче се потвърждават на най-горна инстанция, а криминалисти даказват, че подписът под документите е нейният.

Въпреки че принудителното извеждане на Куманова от вече продадения апартамент е абсолютно законно, тя отказа да го напусне в продължение на часове. Оказа се дори, че тя дължи крупни суми на десетки хора, от които е вземала пари, за да погасява задълженията си към банки. Една от потърпевшите е Цонка Василева, която е била работничка в цеха на Тодорка. След молби и увещания Цонка ипотекира имота си, за да помогне с пари на работодателя си. Така жената се оказва в същото положение.

Оказва се също, че Тодорка дължи данъци и осигуровки на държавата. Тя не е плащала дори сметки за ток и вода в продължение на месеци.