Издъхна лъвицата, подарена на Сараево от Варненския зоопарк
Издъхна лъвицата, подарена на Сараево от Варненския зоопарк / BUKA/FENA

Лъвицата, подарена от Варненския зоопарк в Сараево, е починала. Седемгодишното животно е издъхнало десетина дни след пристигането си от България, съобщават босненски медии.

Причините са смъртта засега не са известни. Те ще станат ясни след аутопсията, е заявил пред Агенция „Фена“ Ясмин Казазович, директор на Областната ветеринарна служба в Сараево.

Лъвицата, заедно с тригодишен лъв, са били докарани от България със специален транспорт. Те са били поставени под задължителния 30-дневен карантинен срок. Наред това са били настанени в обект, направен по най-съвременните стандарти, допълват медиите в Сараево.

Двата лъва, дарени на зоопарка в Сараево, са били изпратени в добро клинично състояние. Това твърди директорът на Столичния зоопарк д-р Иван Иванов, цитиран от Агенция „Фокус“.  Днес ще бъде направена аутопсия на животното. „Лъвицата е умряла внезапно. Докато не излязат резултатите от аутопсията, се въздържам от коментар. Не съм присъствал там. Много неща могат да са предпоставка”, заяви д-р Иванов. Той е бил информиран за смъртта на животното от зоопарка в Сараево чрез имейл. Д-р Иванов се е свързал по телефона с колегите си в Сараево, от където са му обяснили, че лъвицата не е боледувала.

Животните са били изпратени преди повече от две седмици в зоопарка в Сараево по силата на споразумение за размяната на животни. Лъвицата е била взета от Варненския зоопарк, а тригодишният мъжки екземпляр е бил от Софийския. Ръководството на зоопарка в Сараево е искало там да се раждат лъвчета.

Не е изпратена лъвица от Софийския зоопарк, за да няма близко родство между животните, обясни д-р Иванов. Преди отпътуването за Сараево лъвицата е престояла три дни в Софийския зоопарк. Животните от България са били транспортирани със специален микробус и в специални сандъци. „В цяла България превозваме животни. Не сме имали инциденти относно транспортирането”, каза д-р Иванов.

По думите му при пристигането в Сараево видимо лъвицата е била здрава. „Беше уплашена, но това е нормално заради новата обстановка. Аз не виждам да е направена някаква грешка при нас. Спазени са ветеринарните норми, животните са ваксинирани и обезпаразитени”, каза още директорът на Софийския зоопарк.