Иван Портних е новият кмет на Варна
Иван Портних е новият кмет на Варна / Колаж: Дарик Варна
Иван Портних е новият кмет на Варна
65289
Иван Портних е новият кмет на Варна
Иван Портних е новият кмет на Варна
  • Иван Портних е новият кмет на Варна
  • Иван Портних е новият кмет на Варна

Иван Портних е новият кмет на Варна. В оспорван балотаж кандидатът на ГЕРБ получи доверието на 51,41% от варненци, сочат резултатите от вота за кмет на база 100 процента обработени протоколи. За опонента му - независимия кандидат доц. Христо Бозов, който бе подкрепен от БСП и от Движение "България на гражданите", са гласували 48,59% от избирателите.

Разликата в гласовете за двамата претенденти е 2 115, като за Портних бюлетина са пуснали 38 642 от имащите право на глас.

Избирателната активност на балотажа бе 26,36%, или с по-малко от процент по-висока спрямо първия тур, когато до урните отидоха 25,68% от избирателите.

Броят на невалидните бюлетини е 1370. При 549 от тях има изписани символи, поясни заместник-председателят на Общинската избирателна комисия Кристиян Богоев. В 160 задължителният знак „Х“ е неправилно поставен, а в 187 бюлетини вотът не е отразен.

Иван Портних е роден на 18 ноември 1976 г. Завършил e Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. Притежава степен Master of Business Administration (MBA) към Франкофонския институт за администрация и управление, както и към Университета в Нант, Франция.

Натрупал e солиден професионален опит в областта на туризма и хотелиерството. Повече от 10 години e генерален мениджър на комплекс Гранд хотел Варна. На церемония на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Иван Портних бе отличен с най-престижното индивидуално отличие „Хотелски мениджър на 2010”.

В политиката влезе през есента на 2011 г., когато стана общински съветник от ГЕРБ. От лятото на 2012 г. е областен председател на партията във Варна. До май 2013 г. оглавяваше финансовата комисия към местния парламент, но оваканти поста заради избирането му за народен представител.

Владее английски, френски и руски език. Семеен, с едно дете.