Иван Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо и не е жест на ГЕРБ
Иван Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо и не е жест на ГЕРБ / netinfo
Иван Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо и не е жест на ГЕРБ
75055
Иван Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо и не е жест на ГЕРБ
  • Иван Костов: Предложението Гаврийски да оглави БНБ е неприемливо и не е жест на ГЕРБ

Предложението на Бойко Борисов БНБ да бъде оглавена от Светослав Гаврийски е неприемливо и не е жест към Реформаторския блок (РБ), както го определи лидерът на ГЕРБ. Това заяви в интервю за Дарик Варна Иван Костов, който посъветва Борисов да използва думи от улицата при разговорите си с Алексей Петров, а не когато кани човек да поеме огромна отговорност.

„Това не е подаване на ръка от ГЕРБ. Първо Реформаторски блок трябва да предложи човека, за да отговори ГЕРБ. Това не е подаване на ръка, защото става въпрос за изключително тежък проблем. Всъщност, какво казва ГЕРБ – хайде, вие, реформаторите, носете отговорността да не се допусне криза в банковата система. За да се реши този проблем, се изисква гигантско доверие, защото не е лесно да се предотвратят рисковете пред банковата система. Да натоварваш РБ с подобна отговорност - такова предложение е обречено. Трябваше да има разговор, това не е коалиционно поведение и аз не допускам, по този начин предложено, г-н Гаврийски да приеме. По адрес на него Бойко се изрази „този съм го бил“ (на кметските избори през 2005 г., когато Гаврийски бе кандидат на ДСБ – б. ред. ) - това е речник, който той може да използва, когато си говори с Алексей Петров. Това са думи от улицата и не може да се кани човек да поеме тази огромна отговорност с такива думи. Да си намери някого, когото не е бил и когото няма да унижава по този начин“, коментира Костов.

Според него следващото правителство ще бъде коалиционно с партии от център-дясно и вероятно няма да изкара пълен мандат.

„Ще има приемственост със служебния кабинет, чиито най-добри министри могат да останат – например Йордан Христосков се опитва да прогнозира проблемите пред системата, Румен Порожанов работи по актуализацията на бюджета по най-отговорен начин, има още няколко министри. Следващото правителство трябва да извърши максимален брой реформи. То трябва да бъде на широко съгласие, да се опира на такива експерти, да бъде програмно и да отхвърли някои от тежките проблеми – в енергетиката, в бюджета, в дълга и дефицита, в банковата система, в здравеопазването и в образованието. Особено трябва да се концентрира върху проблема със съдебната власт. Възможно ли е 93 % от хората да смятат, че главният прокурор зависи от корпоративни и политически интереси? Как може той да си върши работата с почти нулево доверие? Някой трябва да разчисти авгиевите обори на съдебната власт“, каза още Костов.

Преференциалният вот ще покаже коя партия в РБ е по-силна, смята бившият лидер на ДСБ.

„Преференцията е шанс да се вдигнат гласовете и да се проверят политиките, които се защитават в РБ. В него има различни политически линии – на г-жа Кунева, на г-н Лукарски и на останалите партии. Личният вот ще покаже колко тежи всеки един от кандидатите да бъде лидер и да бъде фактор в следващия кабинет. Дава се възможност да се премери авторитетът на лидерите. В София и във Варна може да се реши кой да бъде представителният лидер на РБ (в 25 МИР София водач на листата е Меглена Кунева, а в 3 МИР Варна – Радан Кънев – б.ред.)“.

Иван Костов коментира и ситуацията около КТБ. Според него позицията на РБ банката да бъде спасена с пари от държавния бюджет е политическа и не отговаря на експертните изисквания.

„Самата БНБ доскоро не се даваше сметка за рисковете за банковата система. Със сигурност акционерите ще съдят БНБ и с още по-сигурно е, че ще осъдят БНБ за това, което е направила по отношение на  КТБ. В това не трябва да има никакво съмнение - колкото пъти съм предсказвал такива дела, не съм сбъркал нито веднъж. Това е огромен риск за страната, защото една осъдена БНБ ще срине рейтинга на страната и доверието на чуждестранните инвеститори. Вторият риск беше подсказан в края на месец юни, когато беше въведен специалния надзор  на КТБ – ПИБ беше изправена пред ликвидна криза и беше много бързо спасена от правителството. Рискът от отнемане на лиценза на КТБ е много голям за останалите банки и за него не могат да не си дават сметка отговорни хора. От много скоро управителят на БНБ Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров си дават сметка за тези рискове – за съжаление, от много скоро. Много начини има да бъде удържана КТБ и трябва да се намери оптималното. Не може да се твърди от сериозни експерти, че бъдещето на банката няма да струва пари на данъкоплатеца – напротив, ще струва, тази щета вече е нанесена и може само да бъде минимализирана."

"Моят личен интерес към КТБ съвпада с публичния - данъкоплатецът ще плати много повече пари и държавата ще понесе много повече щети, ако не се оздрави банката“, добави Костов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Разговорът ще бъде излъчен в ефира на Дарик радио Варна утре - 25.09, четвъртък, след 9.30ч.