Реформаторите с позиция по казуса КТБ, подготовили са и конкретни мерки
Реформаторите с позиция по казуса КТБ, подготовили са и конкретни мерки / снимки: БГНЕС
Реформаторите с позиция по казуса КТБ, подготовили са и конкретни мерки
75036
Реформаторите с позиция по казуса КТБ, подготовили са и конкретни мерки
  • Реформаторите с позиция по казуса КТБ, подготовили са и конкретни мерки

Реформаторският блок категорично се обявява против възможността Корпоративна търговска банка да бъде спасена с пари от държавния бюджет. Това обявиха от политическата формация на извънредна пресконференция.

Петър Москов, водач на листата на блока в 24 МИР-София, заяви, че ако държавата подпомогне стабилизирането на банката, това ще означава нов заем, който ще бъде изплащан от следващите пет поколения.

Лидерът на ДСБ и водач на листата на Реформаторския блок във Варна Радан Кънев настоя останалите партии, които ще участват в предсрочните парламентарни избори, също да излязат с ясна позиция по случая КТБ и държавната помощ.

Радан Кънев заяви, че от Реформаторския блок са готови с конкретни мерки, така че държавата да не спасява КТБ, а дребните вложители веднага да получат парите си. По думите му партиите, които се борят за властта, също трябва да предложат решения на проблема с банката.

Реформаторите с позиция по казуса КТБ подготовили са и конкретни мерки
netinfo

"Нашите решения включват защита на дребния вложител, без да се ангажират парите на данъкоплатците; включват бързо връщане на парите на малките вложители, ако е необходимо през нова законодателна инициатива в следващото НС. Ние очакваме позициите на партиите, които се състезават с нас за участие в следващия парламент и най-вече на най-вероятния участник в следващата изпълнителна власт - партия ГЕРБ, по тези въпроси: ще бъдат ли ангажирани парите на данъкоплатците; ще бъдат ли спешно върнати парите на малките вложители. По отношение на пряко виновни - БСП и ДПС, тяхната позиция не ни интересува. За тях е важно да останат извън изпълнителната власт, извън контрол върху БНБ, извън контрол върху икономическите лостове на държавата; извън Държавна агенция за национална сигурност", каза Радан Кънев.

Петър Москов представи публични данни за реалното състояние на Корпоративна търговска банка: "Всяка една от политическите партии говори много по темата КТБ и нищо не казва нито на обществото - силно разтревожено от тежките морални проблеми, които възникват от този казус, нито пък на вложителите и хората, на чиито фирми парите са вътре. Конкретни решения и конкретни мерки не се приемат. Говори се за това, че трябва, но никой не казва как. РБ е единствената политическа сила, която излиза с ясна стратегия и ясни решения. Парите в КТБ: вложители като физически лица държат 4.150 млрд., на фирми - 1.230 млрд., на институционални инвеститори - 700 млн., 100 млн. на бюджета, 170 млн. - на други акционери. Изводът от това е: КТБ се е финансирала главно със средства на дребни вложители, тоест приходите в КТБ са идвали от средства на дребни вложители. Кредити: 5.540 млрд. лв., налични средства и краткосрочни финансови активи в банката - 240 млн. лв., финансови активи: 700 млн. Тоест парите на вложителите са инвестирани основно в кредити на частни фирми. 150 кредитни досиета представляват 97 процента от всички кредити. От тези 150 кредитни досиета без нито един служител са 59 от тези фирми. Те държат кредити към банката на обща сума от 2.320 млрд. лв. С до 10 служители са други 59 фирми, които дължат 1.650 млрд. лв. На загуба през последните две години са 64 процента от всички тези длъжници. С отрицателен капитал са 40 процента от тези длъжници, което означава, че 24 процента от тези 64 на сто все още не са в тази процедура", каза той.

Реформаторите с позиция по казуса КТБ подготовили са и конкретни мерки
netinfo

Москов е категоричен, че от Реформаторския блок се противопоставят на възможността КТБ за бъде „спасена" с държавни финанси.

"Категорично се противопоставяме на възможността и опитите тази банка да бъде спасяване с парите на данъкоплатците, с пари от бюджета. Дребните данъкоплатци са използвани като жив щит за различни задкулисни интереси с цел да се принуди държавата да плати с публични средства. Над две трети от българите са против да се използват държавни пари за спасяването на КТБ. Такова решение за спасяване на банката с пари на данъкоплатците, с нашите пари всъщност означава нов държавен дълг. Този държавен дълг освен че ще се изплаща от следващите поколения има и следната характеристика - още за следващата година той трябва да бъде включен като част от бюджета, плащанията по този дълг, който държавата трябва да емитира, за да спасим това, за което видяхте каква му е структурата. Това означава, че за да влезем в дефицит от 3 на сто, трябва да бъдат намалени или орязани други разходни пера на държавния бюджет - дали за здравеопазване, дали за образование, дали за нещо друго. Нека всеки един от вашите читатели да си избере кой точно разход от държавния бюджет трябва да бъде намален. И не на последно място, защото Блокът казва "трябва да има правила и те трябва да бъдат валидни за всички", такова едно решения - нека да спасим КТБ с парите на данъкоплатците, пък после ще видим - всъщност ще стимулира всички участници на пазара да правят така. След като е възможно да правиш това, да отпускаш такова количество кредити към свързани лица, да погазваш закона, да бъдеш държан под похлупак, то защо и другите да не могат, ако е толкова лесно. В КТБ трябва да бъдат налети около 6 млрд. лв. Няма икономически смисъл това да бъде направено. Когато говорим за това друг, допълнителен източник да допълни капитала на банката, защото банката се изправя и пред капиталова криза, това означава следното: не просто да се допълни капиталът до законовите изисквания, ами и да вложиш в банката едни 6 млрд. лв., които хората да си изтеглят. Помислете кой би направил това", каза Москов.

Реформаторският блок е с номер 7 в интегралната бюлетина.